Izetbegović

Ne vidim alternativu kad se radi o Mostaru

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 13:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima da "nažalost nema pomaka kada se radi o Gradu Mostaru".

U tom pogledu najavio je da će se danas u Mostaru sastati bošnjačka udruženja s ciljem da provjere stav Bošnjaka - "šta konkretno hoće, a šta neće u Mostaru".

''Stranka demokratske akcije Mostar pratit će taj stav, a rukovodstvo u Sarajevu pratit će stav SDA Mostara. Ne bi trebalo biti problem, ako Sarajevo ima četiri općine s punim ovlastima, da u Mostaru ostanu izvjesni relikti - četiri ili šest općina koje će se brinuti o tome da se Mostar jednako i proporcionalno razvija'', smatra Izetbegović.

Ocijenio je da se u ovom trenutku dio gdje žive Bošnjaci ne razvija onoliko ubrzano koliko u dijelu Mostara gdje žive Hrvati.

Na pitanje hoće li opstati koalicija na federalnoj razini, odgovorio je da će učiniti sve da koalicija opstane te da je uvjeren da hoće.

''Ne vidim alternativu, sve ostalo je puno lošija stvar za sve nas, za građane, pa i za političare'', istaknuo je Izetbegović i dodao da Savez za bolju budućnost (SBB), SDA i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trebaju biti odgovorni i da će opstati.

Izetbegović se osvrnuo i na mogućnost revizije u žalbenom postupku nedavno izrečene presude ratnom lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću i kazao "da se sve prati" i da se čeka neki novi dokaz koji će omogućiti eventualnu reviziju presude.

''Naš agenti koji jedini imaju legitimaciju da pokrenu reviziju presude, udubit će se u samu presudu i njen sadržaj i vidjet ćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bježati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenut ćemo reviziju, ali nam je potreban novi dokaz'',  poručio je.

Dodao je da i Srbi i Bošnjaci trebaju pomno pročitati presudu te pokušati izvući neke dobrobiti iz nje i pokušati popraviti odnose.

Kako je rekao, srpski narod ima šansu da se otarasi kolektivne krivnje, i zaključio da sada, 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, moramo krenuti jednim drugim, boljim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close