Amerikanci kažu

Ne vodimo operacije nadziranja u inozemstvu, osim ...

Vijesti / Flash | 24. 06. 2015. u 07:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je u utorak navečer priopćila kako nije špijunirala razgovore francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i kako to ne bi učinila, nakon što su objavljene informacije prema kojim je SAD špijunirao tri posljednja francuska predsjednika.

''Ne pratimo i nećemo pratiti razgovore predsjednika Hollandea'' izjavio je agenciji AFP Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

''Surađujemo s Francuskom u vezi sa svim temama međunarodne dimenzije i Francuzi su nam neophodni partneri'' dodao je on.

''Općenito, ne vodimo operacije nadziranja u inozemstvu osim kada postoji specifičan cilj za nacionalnu sigurnost. Tada se nadziru obični građani, kao i svjetski lideri'' rekao je Price.

Nakon što su dnevni list Liberation i internetska stranica Mediapart objavili informacije koje se oslanjaju na dokumente WikiLeaksa, Hollande je odlučio da sazove u srijedu ujutro "Vijeće obrane" da "procijeni prirodu" ovih informacija.

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, izjavio je u utorak navečer da će uskoro objaviti nove informacije.

Francuska je u srijedu osudila špijuniranje "neprihvatljivo među saveznicima" nakon što su mediji objavili da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i dva njegova prethodnika Nicolasa Sarkozyja i Jacquesa Chiraca.

''To je neprihvatljivo među saveznicima'' izjavio je glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll u prvoj službenoj reakciji Pariza.
Foll je izjavu dao za I-Tele, malo prije održavanja izvanredne sjednice u francuskom predsjedništvu posvećene ovom skandalu.

''Sigurno ćemo zatražiti pojašnjenja od SAD-a nakon sjednice Vijeća odbrane'' kazao je glasnogovornik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close