Papci

Ne zna se je li bilo vještačenja sporne snimke

Vijesti / Flash | 30. 12. 2014. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas kako Specijalno tužiteljstvo RS-a vodi istragu o audiosnimci na kojoj premijerka RS-a Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a te da je to tužiteljstvo nadležno dati sve informacije o tom slučaju.

Lukač tvrdi i kako je jučerašnji pretres prostorija sarajevskog portala Klix izvršen po nalogu tužiteljstva te da u ovom trenutku ne može davati više informacija o tome.

Na pitanje novinara treba li istraga utvrditi je li bilo prisluškivanja Željke Cvijanović ili ide u pravcu autentičnosti audiomaterijala o navodnoj kupovini zastupnika, Lukač je ponovio da se istragom bavi tužiteljstvo te kako ne može reći ni je li bilo vještačenja sporne snimke.

Na događanje eu redakciji sarajevskog portala reagirala je i Vlada Federacije BiH, a federalni premijer Nermin Nikšić je, na početku sjednice Vlade FBiH u Sarajevu, informirao članove Vlade da je jutros, zajedno s federalnim ministrom obrazovanja i znanosti Damirom Mašićem, obišao uposlenike redakcije portala.

''Federalni premijer je naglasio da je ipak riječ o neprimjerenom načinu i demonstraciji sile i da upadi policije u redakcije nisu način kako se treba djelovati i sankcionirati rad medija. Mediji, po riječima Nikšića, imaju odgovornost za poruke i vijesti koje emitiraju u javnost, ali ne treba zaboraviti da su oni, također, i snažna poluga u borbi protiv kriminala i devijacija u društvu i da se policijskim pretresima medija šalje loša poruka i javnosti i svijetu'', navedeno je u priopćenju za javnost Vlade.

Nakon rasprave, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da formiraju stručni tim koji treba da sagleda zakonsku legislativu u ovoj oblasti, sporazume o saradnji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini i utvrdi da li je jučerašnja akcija bila u skladu s važećim propisima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Podsjećamo, na portalu Klix objavljena je snimka u kojjoj Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a jučer su pretresene prostorije tog medija u Sarajevu.

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je 18. studenom Specijalnom tužiteljstvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršitelja ili više njih zbog izvršenja kaznenog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U priopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. studenog, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitirajuća snimka privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sugovornika".

Na policijski pretres reagirale su stranke u Federaciji BiH, ali i brojna udruženja i mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close