Galama oko europe

Neće nam aplikacija učiniti život boljim

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sama činjenica da se Europska unija suočava s nizom problema i da odvaja i vremena i napora za bavljenje regijom, a unutar njega i BiH, svakako nam daje nadu da pokušamo ubrzati korake k europskim integracijama'', izjavio je u intervjuu za Oslobođenje direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

''Međutim, mi se u BiH intenzivno bavimo pitanjima kojima se ne trebamo baviti, jer BiH nije ta koja će presuditi je li aplikacija za članstvo kredibilna ili ne. To će uraditi Vijeće Europske unije. Osim mehanizma koordinacije, koji mora biti efikasan i adaptacije SSP-a, možda je i najvažnija od svega uspostava tijela za pregovore s Europskom unijom'', kazao je Dilberović.

Upitan ima li BiH kapacitete odgovoriti na upitnik koji će nam Bruxelles poslati, odnosno hoće li na taj upitnik odgovarati Direkcija za EU integracije ili će se time baviti i niže razine vlasti: entiteti i županije, naglasio je kako je upitnik i kompletna integracija nešto čime se bave sve razine vlasti.

''Na njega će odgovarati sve institucije svih razina vlasti u BiH, a u skladu s njihovim nadležnostima. Direkcija će pripremati odgovore na upitnik i organizirati prijevod i prevoditi tisuće i tisuće stranica na engleski jezik. Uloga Direkcije u ovom slučaju jeste nezaobilazna i koordinirajuća. Apsolutno imamo kapacitete da odgovorimo na upitnik. Već smo imali neke test-pokušaje u kojima smo postali vrlo svjesni nekih nedostataka, ali i određenih prednosti. Nedostatke pokušavamo otkloniti na adekvatan način. Pokušavamo pomoći institucijama u izgradnji kapaciteta, da mogu odgovoriti na upitnike'', rekao je, između ostalog, Dilberović za Oslobođenje.

Dodao je i kako su šanse da se godišnji iznos IPA sredstava za BiH poveća jako realne, ali da sve opet ovisi isključivo o nama.

''BiH treba usvojiti strategije koje od nje traži Europska komisija u sektorima energetike, prijevoza, poljoprivrede i okoliša. Ovi sektori su generatori gospodarskog rasta. Usvajanje ovih strategija i dobivanje novca iz IPA fondova je isključivo naš interes. Nije samo pitanje aplikacije bitno, već upravo razvoj ovih sektora, jer će oni uz implementaciju europskih vrijednosti učiniti život bh. građana kvalitetnijim, a sama predaja aplikacije sigurno neće'', rekao je Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close