Dodik

Neizbježno je da Srpska i Srbija jednog dana budu jedno

Vijesti / Flash | 18. 10. 2015. u 09:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nec´ete nac´i nikoga u RS koji se nec´e složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana RS i Srbija na neki način budu isto u državno–pravnom i političkom smislu. Mnogi misle na taj način. A opet, povijest i politike zadnjih 20 godina su učinili to da nije tako'', rekao je u intervjuu za Sputnjik, Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

''Mi smo dokaz da je prema Srbima u bivšoj Jugoslaviji načinjena najvec´a nepravda, od Slovenije, pa do Kosova. Jedino što su Srbi u Bosni imali kapacitet da konstituišu i artikulišu svoj nacionalni interes. I sve vreme nakon toga on je osporavan, ne samo od Bošnjaka, nego i od onih koji su dolazili i predstavljali nam se kao prijatelji'', rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma te da se pokazala kao ''vrlo korektan i odan partner Republike Srpske''.

''S druge strane, RS ima unutarnji kapacitet da koristec´i međunarodno pravo brani svoje pravo. Ali ono što se zapadnjacima ne sviđa jeste što narod u RS i Srbiji živi kao jedinstven etnički prostor, maltene kao jedinstvena država'', kaže u intervjuu za Sputnjik Dodik.

Komentirajući nove uvjete za Srbiju na europskom putu, Dodik je rekaokako je ''to tipično ponašanje arogancije zasnovane na moc´i''.

''Oni nemaju vremena za nas, oni žele ovdje podaništvo koje mora biti mjereno uvijek novim podaništvom. Ako toga nestane u jednom trenutku vi se vrac´ate kao da nikad niste krenuli. Činjenica je da i u Srbiji, i u RS postoji vezanost za pravoslavlje, za Rusiju, što Zapad posmatra ponekad sa strahom, ponekad s arogancijom, smatrajuc´i da Srbi zaslužuju jedino da permanentno budu kažnjavani i da je to prava mjera prema njima to'', rekao je Dodik.

Dodao je kako EU nije više ono što je bila nekad te da ''pokušava održati svoju veličinu prema nama, a ne može riješiti nijedan svoj unutarnji problem'' rekavši kako se europska arogancija zasniva i na tome što RS nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji.

''A sad smo svedoci da mnoga poduzec´a iz Europe pokušavaju preko BiH izvoziti u Rusiju. To govori o tome koliko je to bila ispravna odluka Europe. Ali svijetom ne upravlja racio, upravlja jedna arogancija koja dovodi male u poziciju da, kad veliki kaže — hoc´emo sankcije prema Rusiji, ako mali kaže „ne“ to se ne prašta, bez obzira što se ne kaže ništa. A to sigurno nisu zaboravili ni Srbiji, ni RS. Zato se moglo dogoditi, recimo, da se u BiH intervencijama prije svega stranaca, uništi namjenska industriju u RS, a u Federaciji ostane tvornica oružja'', rekao je Dodik.

Između ostalog, u intervjuu je rekao kako je RS i brana da BiH ne uđe u NATO te da tu odluku mora donijeti narod na referendumu.

''Sve ankete govore da ogromna vec´ina naroda to ne želi i da je vrlo svježe sjec´anje na granatiranje, osiromašeni uran i mnogo drugog što su nam tako demokratski zdušno podarili'', rekao je i dodao kako RS ostaje pri referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close