Slaven Galić u Stockholmu

Nema bolje i razumnije opcije od pridruživanja euroatlantskoj obitelji

Zamjenik Galić sudjeluje u radu seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Švedskoj, govorio o izazovima za napredak prema euroatlantskim integracijama
Vijesti / Flash | 24. 10. 2023. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić na poziv Međunarodnog tajništva Parlamentarne skupštine NATO-a sudjeluje u radu 104. Rose Roth seminara PSNATO-a, koji je jučer započeo u Stockholmu.

Galić se na početku današnjeg obraćanja najprije zahvalio na pozivu da sudjeluje na ovom istaknutom seminaru i prilici da doprinese sesiji ''Prevladavanje unutrašnjih i vanjskih izazova za napredak prema euroatlantskim integracijama'', perspektiva iz Bosne i Hercegovine.

Sve nazočne je podsjetio na činjenicu kako svijet živi u vremenu višestrukih i višedimenzionalnih izazova, a za zemlju iz koje dolazi, BiH, ti izazovi su još složeniji.

Osim vanjskih izazova koje svi dijelimo, u svom izlaganju je podsjetio na sigurnosni izazov agresije na Ukrajinu. ''Izazov za BiH je i taj što je BiH tranzitna staza za imigrante iz regije MENA već skoro desetljeće. Jedna od naših granica je Schengen (Hrvatska) i ta činjenica čini BiH još sklonijom za tranzit imigranata.  Kao i ostatak Europe i svijeta, i BiH se suočava s ekonomskim i energetskim izazovima, porastom inflacije i brzim smanjenjem broja stanovnika, posebice mladih i obrazovanih ljudi. Ističe, kako bismo se suočili s takvim izazovima, svakako nam je potreban multiinstitucionalni i strateški pristup''.

Kao zamjenik ministra obrane istaknuo je kako, unutar obrambenih institucija, nastoji poboljšati uvjete kako bi zvanje vojnika postalo atraktivnije.

Situacija je izazovna za sve, međutim, iskoristio je ovu priliku da se zahvali NATO-u, EU i šire na potpori BiH na njenom euroatlantskom putu te kako su to pravi putevi, ali i pomoć u otklanjanju mnogih izazova. Nada se kako će mandat EUFOR-a biti produžen u studenom u UN-u. ''Ova se misija pokazala čvrstim jamcem našeg sigurnog okruženja''.

Dodao je kako će Bosna i Hercegovina nastaviti raditi na svojim zadaćama kako bi ispunila kriterije za pristupanje EU i potencijalno NATO-u, neprestano radeći na postizanju konsenzusa svih svojih građana o tome.

''Za malu zemlju u središtu Europe nema bolje i razumnije opcije od pridruživanja euroatlantskoj obitelji'', rekao je zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close