Šupalj zakon

Nema kazne za trgovinu ljudima u Federaciji

Vijesti / Flash | 18. 10. 2015. u 18:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U posljednjih nekoliko godina uočeno je i povećanje broja žrtava trgovine ljudima koji su državljani Bosne i Hercegovine, posebno maloljetnika koji su žrtve radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja'', tvrde iz Međunarodnog foruma solidarnosti - EMMAUS (MFS-EMMAUS) povodom Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava se 18. listopada.

Iz ovog Foruma su podsjetili da je trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava i predstavlja kršenje ljudskih prava zajamčenih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Stoga i Bosna i Hercegovina od 2001. godine planski i organizirano realizira aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima i u suradnji s organizacijama civilnog društva poduzela je značajne korake na suzbijanju ovog fenomena.

Značajne pozitivne promjene realizirane su u pravcu harmonizacije pravnog okvira s međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.

Iz MFS-a naglašavaju da predložene izmjene i dopune Kaznenog zakona Federacije BiH još nisu usvojene zbog čega na području Federacije BiH postoji pravna praznina vezana za procesuiranje ovog kaznenog djela.

MFS različitim aktivnostima pomaže borbu države protiv ovog fenomena, a jedna od tih aktivnosti je i mobilna aplikacija "BAN Human Trafficking" nastala u cilju edukacije šire javnosti, posebno mladih, o problemu trgovine ljudima i prevencije ovog oblika kriminala.

Putem ove interaktivne igrice i kviza korisnici će se moći upoznati s različitim oblicima trgovine ljudima od faze vrbovanja, eksploatacije, izlaska iz lanca trgovine ljudima, do faze oporavka, društvene reintegracije i borbe za ostvarivanje prava žrtava trgovine ljudima, priopćeno je.

Upoznajući se s potencijalnim opasnostima, korisnici će moći prepoznati kritične situacije i tako zaštititi sebe i ljude u svojoj okolini, a bolje razumijevanje iskustava žrtava trgovine ljudima treba doprinijeti smanjenju diskriminacije i poboljšanja položaja žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close