Do daha

Nema nastave zbog zagađenog zraka

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo je odlučilo da 24. prosinca nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost zraka u dužem razdoblju (prema nekim informacijama najduži u posljednjim desetljećima) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece.

''O svim promjenama u smislu produženja obustave i slično obrazovne ustanove i javnost će biti blagovremeno obaviješteni. Pozivamo građane Kantona Sarajevo da se pridržavaju mjera propisanih Planom Vlade Kantona Sarajevo za epizodne situacije'', priopćeno je iz Ministarstva.

Naime, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo uputio je Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo zahtjev za donošenje odluke o obustavi nastave u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

''Zbog visokog stupnja zagađenosti zraka koja traje duže vrijeme upućujemo zahtjev za donošenje odluke o obustavi nastave do daljnjeg u svim predškolskim i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a s ciljem zaštite života i zdravlja naših učenika'', navodi se u zahtjevu Sindikata.

Dodaje se da će "djeca biti zahvalna, kao i njihovi roditelji i učitelji koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva".

Inače, Udruženje Pomozi.ba dijelilo je besplatno građanima Sarajeva zaštitne maske s obzirom na povećano zagađenje.

"Pored same podjele maski bitno je i skrenuti pažnju na upotrebu istih jer može se primijetiti da nam je svima nekako 'ofirno' da hodamo sa maskom, iako na taj način štitimo sebe i svoje zdravlje. Al' džaba, to smo mi, takav smo mi narod i kontamo ako imamo masku na licu da nas svi gledaju kao da smo vanzemaljci, ali 'vrag je odnio šalu' i kao što svi vidimo zadnjih dana situacija je sve gora i gora", navode iz Pomozi.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close