Ukrajina

Nema povlačenja teškog naoružanja dok se pobunjenički napadi nastavljaju

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska vojska priopćila je u ponedjeljak da ne može započeti s povlačenjem teškog naoružanja s linija fronta na istoku zemlje jer proruski separatisti nisu prestali napadati položaje vladinih snaga usprkos sporazumu o primirju.

Pobunjenici i vojska priopćili su tijekom vikenda da su postigli sporazum o početku povlačenju teškog naoružanja, kako se traži u sporazumu o primirju koji je stupio na snagu 15. veljače.

''Nasilje je značajno popustilo u posljednjim danima, ali su pobunjenici dva puta granatirali vladine snage tijekom noći, priopćio je glasnogovornik ukrajinske vojske Anatolij Stelmah.

''Uzimjući u obzir da se položaji ukrajinskih vojnika nastavljaju granatirati, još ne može biti govora o povlačenju naoružanja'', izjavio je glasnogovornik ukrajinske vlade Vladislav Seleznjov na televizijskom brifingu za novinare, prenosi Reuters.

Nenaoružavanje Ukrajine bila bi početnička greška

Predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski upozorio je Zapad da bi isključivanje opcije naoružavanja Ukrajine bila početnička greška.

''Početnička greška su priče da se isključuje neka opcija, jer snaga opcije i jeste u tome da je tu, svima vidljiva. Ukoliko se govori da razmatramo naoružavanje Ukrajine, ali ne bi nam bilo drago da tome pribjegnemo, to djeluje na Rusiju. Ako govorimo da to uopće ne dolazi u obzir, ruska strana zna da ima znatno veći manevarski prostor i mogućnost da donese opasne odluke'', kazao je Komorowski poljskoj javnoj televiziji TVP.info.

Kao i mnogi poljski komentatori i analitičari ovih dana, predsjednik je sinoć upozorio da demonstracije sile Zapada povodom sukoba u Ukrajini ne moraju nužno da budu tenkovi ili vojni avioni.

''Glavna snaga Europske unije je gospodarsko i to treba imati na umu, i posegnuti za tom snagom, a prije svega osigurati da zapadni svijet bude jedinstven u pitanju Ukrajine'', rekao je Komorowski.

''Svi vidimo da bez sudjelovanja Rusije tog rata odavno više ne bi bilo ili bi bio prigušen. Treba jasno ukazati na odgovornost Rusije za taj rat, a rješenje i ključ za primjenu sporazuma iz Minska ima Moskva'', kazao je sinoć Komorowski koji je u nedjelju boravio u Kijevu na obilježavanju godišnjice demonstracija na Majdanu.

Komorowski je ponovo upozorio da se Poljska i Zapad moraju naoružati strpljenjem, usprkos svemu, a crna scenarija eventualnog širenja sukoba na baltičke republike ili na Poljsku, samo razmotriti kako bi se na to bilo spremno, ali u nadi da se neće ostvariti.

''Uprkos svemu, treba imati mnogo strpljenja, zato što je razgovor uvijek bolji. Pitanje je sada da li će Vladimir Putin potvrditi svoj potpis tako što će realizirati sporazum iz Minska ili će svoj potpis i potpise ostalih lidera dovesti pod sumnju dopuštajući operacije kao u Debaljcevu'', kazao je poljski predsjednik, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close