Pregled tjedna

Nema upitnika zbog kupovine grudnjaka državnim parama

Vijesti / Flash | 05. 04. 2015. u 18:05 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Smrtno dosadan dan za urednike vijesti. Kopamo gdje stignemo, šta stignemo, eto da se ima nešto, a u biti ništa. Jer kod nas je i estrada postala politika, a kako političari "odmaraju" nedeljom (kao da ne odmaraju svaki dan), uglavnom se snalazimo i izvlačimo na krizu na Bliskom istoku. I predvečer, javljaju, srušen portal "Patrie", novinske agencije iz Sarajeva. Kontam, šta bi mogao biti razlog i odmah se sjetim da je "Patria" objavila sve dokumente o kriminalu u Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Tako da ih svaki posjetitelj portala može skinuti sa sajta i vidjeti kako i kamo je nestalo dvije milijarde maraka našeg novca. Dovoljno...

Ponedjeljak

Konačno, nakon pola godine "divljanja" po Beogradu, stigla odluka iz Haaga da se Vojislav Šešelj mora hitno vratiti u pritvorsku jedinicu Sheveningen. Iako je navodno, izašao na privremenu slobodu iz "humanitarnih razloga" kako bi se liječio od karcinoma, on je radio sve, osim gore spomenutog liječenja. Vrijeđao, psovao, potpirivao mržnju, vraćajući nas u devedesete. A Srbija, koja je bila jamac njegovog "ponašanja" na slobodi nije reagirala ni na što. Pravili se i nijemi i slijepi. Možda je razlog u činjenici da su aktualni predsjednik i premijer naših istočnih susjeda: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, četničke vojvode i osnivali Šešeljevu političku stranku te s njim obilazili ratišta po BiH i Hrvatskoj.

E, sada slijedi spin i to jako loš. Srbija koja je baš sve bezobrazluke tolerirala Šešelju, proglašava kako je ovo još jedan napad EU na njih, jer se sva srbijanska politika svodi na jednu rečenicu Aleksandra Vučića: "Ovo je napad na mene i na moju Vladu". Sad je pitanje kako izručiti Šešelja koji je odmah po dolasku u Beograd poručio: Vraćam se samo mrtav!

Utorak

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, SNSD-a i svega šta ide uz to, tužio lidera SDS-a Mladena Bosića za klevetu jer je rekao da je kriminalac.

Sasvim slučajno imam uvid u zahtjev da se odbaci Dodikova tužba protiv prof. dr. Darka Trifunovića iz Beograda koji je tužen zbog istog, te mu se traži odšteta od stotinu tisuća maraka jer je nanio "duševnu bol" Dodiku. Trifunović mu lijepo otpisao: nakon spornog intervjua Vi ste se dan poslije sastali sa Monicom Belucci u Banja Luci. Ona Vas je opisala kao "energičnog i šarmantnog čovjeka", čime naslućujem da niste bili mnogo povrijeđeni. Ipak, tražim da mi se dostave nalazi psihijatra o Vašem mentalnom stanju, teškoći ozljeda koje sam Vam nanio svojom izjavom, da li ste posjetili psihijatra zbog "duševnih bolova" koje sam Vam izazvao i stručno mišljenje da li ste u stanju da budete predsjednik jednog entiteta ako ste već tako narušenog mentalnog zdravlja. Veselju i zabavi nikada kraja.

U međuvremenu, novi ministri zasjeli u fotelje u Vijeću ministara BiH. Kao nikada do sada, slikale se stolice za novu državnu vladu... Možda jer su čekani kao "bijeli dim" iz Vatikana.

Srijeda

Šešelj zapalio zastavu Republike Hrvatske uz rečenicu "Palimo zastavu ove ustaške države...". Hrvatska povukla veleposlanika iz Srbije. Vlada Srbije konstatntno zasjeda kako da vrati Šešelja natrag u Haag, vjerojatno pitajući se "šta nam je ovo trebalo"...

Istu večer šalje mi video- klip prijatelj iz Zagreba. Otpišem: Ne otvaram ako ne palite srpsku zastavu na Cvjetnom trgu.

Šta reći, a da bude ozbiljno, kada je Tribunal u Haagu učinio sve šta je bilo u njihovoj moći da suđenje čovjeku, koji je govorio "vadićemo oči zahrđalim kašikama", postane nejneozbiljnije suđenje ikada viđeno? Žrtve ponižene na sve strane... Ali, odavno za žrtve ovog rata nikoga nije ni pretjerana briga...

Četvrtak

A čudo se dogodilo u Federaciji BiH. Vlada donijela odluku da ne zapošljava nove službenike. Tko sumnja u čuda, neka konačno povjeruje, jer ovo je drugo u mjesec dana, nakon ukidanja "bijelog kruha" na državnoj razini.

Petak

Još jedan Dodikov prijatelj se odmetnuo u hajduke. Dragan Vučetić, bivši šef Predstavništva RS u Munchenu, koji je kao nekakav stručnjak došao u RS i otvorio javno poduzeće "Nikola Tesla", jedino za koje je pare dala Investiciono- razvojna banka RS (IRB RS) – 12 milijuna maraka, odrekao se bh. državljanstva i otišao u Njemačku, čije državljanstvo ima. Prije toga je uništio to jedno, jadno poduzeće i tih 12 milijuna maraka. Kap u moru... Iz te IRB RS nestalo je skoro četiri milijarde. I nitko ne zna gdje...

Subota

U revizorskom izvještaju za Rite "Gacko 2" revizori našli da se od novca poduzeća kupovalo donje rublje, točnije ženski brushalteri. Da ne živim u BiH, upitnik bi mi još visio nad glavom. Ovako- ništa.

U dok slušamo poruke o miru pred katolički Uskrs, noćas je u Keniji, pripadnik al- Qaide ubio 150 studenata. Faktički djece. Gledam, čitam i razmišljam... Hoće li se svijet solidalizirati s pobijenim crncima, djecom, u Keniji? Hoće li Twitter, Facebook biti zatrpani sućutima kao prilikom ubojstva karikaturista francuskog "Charlie Hebdo"? Hoće li Merkelova, Hollande zajedno šetati Kenijom? I već znam da neće. Nitko nije napisao ni retka kada je Boko Haram spalio više od 2..000 žena u djece u Nigeriji. Nije naša stvar. U BiH treba uvesti dodjelu nagrada na svim razinama za rečenicu "nije naša stvar". Jer, ništa nije naša stvar, sve dok nam se ne dogodi ispred kućnog praga.

Čestit Uskrs!

*urednica portala PolitičkiMerdijan

Kopirati
Drag cursor here to close