Bosić

Nemoguće raspakirati osnovnu daytonsku strukturu

Vijesti / Flash | 22. 10. 2015. u 15:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je danas novinarima u Sarajevu da bi 20. godišnjicu od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koja se obilježava ove godine, mnogi mogli iskoristiti da ponovo otvore priču o daytonskom uređenju, što je loše.

''To bi vratilo fokus javnosti ponovo na stvari koje u ovom trenutku nije moguće međusobno dogovoriti. Nadam se da je svima jasno da bilo kakvog nametanja mimo dogovora strana u Bosni i Hercegovini ne može biti, jer to nije održivo'', podvukao je Bosić.

Za njega je moguće očekivati da će povodom ove godišnjice biti upriličene konferencije te da će pojedine nevladine organizacije otvoriti to pitanje. Bosić kaže da tko god to bude radio "neće imati nikakav rezultata jer u ovom trenutku nije moguće raspakirati osnovnu daytonsku strukturu".

Bosić se danas osvrnuo i na kredit koji će Republika Srpska uzeti od američkog investicijskog fonda, izražavajući nadu da će Sjedinjene Američke Države (SAD) provjeriti porijeklo novca tog fonda te utvrditi postoji li taj novac uopće.

Predsjednik SDS-a najavio je da će u narednim danima biti upriličeni razgovori s političkim predstavnicima s kojima je SDS formirao skupštinsku većinu u državnom parlamentu jer je ovog tjedna potpisan sporazum između Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) čime su ove dvije stranke potvrdile opredjeljenje da zajednički djeluju na svim nivoima vlasti.

Bosić kaže da je još uvijek na snazi sporazum kojeg su stranke iz Saveza za promjene potpisale sa SDA i Demokratskom frontom (DF), dodajući da još uvijek nitko nije pokrenuo inicijativu za raskidanje tog sporazuma.

''Neformalno možemo razgovarati u vezi ovoga, ali dok netko formalno ne pokrene inicijativu i ne iskaže želju za promjenom tog sporazuma nema razloga da mi to pokrećemo budući da je naša suradnja s DF-om do sada bila korektna'', istaknuo je Bosić.

Kopirati
Drag cursor here to close