Mektić

(Ne)sigurnost u BiH ne mrda s mjesta

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema poboljšanja sveukupnog stanja, ali ni usložnjavanja situacije'', rekao je ministar sigurnosti Dragan Mektić novinarima nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo Informaciju o stanju sigurnosti u BiH za 2015. godinu.

Potvrdio je kako je ova informacija usvojena te da je odlučeno da se ona uputi u Parlamentarnu skupštinu BiH da bi se zastupnici i izaslanici o njoj upoznali.

Kazao je kako su u toj informaciji sadržani svi ključni pokazatelji o strateškim sigurnosnim izazovima u BiH s konkretnim pokazateljima što se sve poduzelo i koji su rezultati ostvareni u oblasti stanja sigurnosti u cijeloj BiH i kad su u pitanju strateški izazovi kao što je terorizam i organizirani kriminal.

Informacija sadržava i podatke o imovinskim deliktima, zaštiti osobne i imovinske sigurnosti građana te stanju javnog reda i mira.

''U usporedbi s prethodnim godinama nema nekog poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti, ali nema ni usložnjavanja sigurnosti u odnosu na ranije razdoblje. Trebamo postizati bolje rezultate i pružati više imovinske i osobne sigurnosti našim građanima'', rekao je Mektić.

Osvrnuo se i na pitanje paradžemata u BiH koji su odbili djelovati u okviru Islamske zajednice, naglasivši da će se njihov status utvrđivati.

Dodao kako je sa sigurnosnog aspekta potrebno prikupiti niz drugih informacija i podataka vezano za paradžemate i pojedince koji u okviru njih djeluju, ali i statusu imovine s kojom raspolažu te je najavio da će nakon toga "država reagirati".

''Nećemo tolerirati nikakve oblike uspostave novih udruženja u smislu da djeluju izvan postojećih vjerskih zajednica unutar BiH'', zaključio je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close