Iran ih planira uništiti

Netanyahu: Idem u Kongres SAD-a svima objaviti tko nas planira uništiti

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 11:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je sinoć da, usprkos sve većim kritikama i u Izraelu i u SAD, namjerava  govoriti u Kongresu SAD i lobirati protiv nuklearnog dogovora s Iranom, kao što je išao u Pariz u siječnju nakon terorističkog napada na košer supermarket.

''Otišao sam u Pariz, ne samo kao premijer Izraela, već kao predstavnik čitavog židovskog naroda - rekao je Netanijahu, dodavši: "Kao što sam otišao u Pariz, tako ću ići na bilo koje mjesto na koje sam pozvan da prenesem poziciju Izraela protiv onih koji nas žele ubiti. Onaj koji nas žele ubiti, najprije i najviše, je iranski režim, koji kaže kako nas otvoreno planira uništiti. Neću oklijevati da kažem što je potrebno da upozorim na tu opasnost i spriječim je".

Izraelski mediji podsjećaju da je uoči marša solidarnosti za žrtve terorističkih napada u Parizu, Jelizejska palača zatražila da Netanyahu ne sudjeluje u maršu.

Francuzi su jasno rekli da nisu zainteresirani za skretanje pozornosti javnosti na kontroverzno pitanje izraelsko-palestinskog sukoba i nadali su se da će Netanyahu razumjeti, piše izraelski list "Haarec".

Također su se pribojavali da će iskoristiti taj događaj za izbornu kampanju pred prijevremene izbore u Izraelu, zakazane za 17. ožujak. Obraćajući se članovima francuske židovske zajednice, Netanyahu je govorio o iranskom pitanju, istakavši da samo on, a ne njegovi rivali, može da se usprotivi Iranu i međunarodnoj zajednici.

''Ja sam protiv međunarodnih pritisaka, a oni su veliki i ima onih koji se predaju tim pritiscima, čak i prije nego što su izabrani'', rekao je Netanyahu.

On je istaknuo da zna, na osnovu raspoloživih informacija, da je sporazum, koji se priprema između Irana i svjetskih sila, loš.

''Mislim da je prijedlog na stolu opasan, jer na osnovu sporazuma Iran bi mogao u kratkom roku ili postati nuklearan ili postići nuklearnu sposobnost u roku od nekoliko godina i imati industrijske sposobnosti da proizvede mnogo nuklearnih bombi - rekao je on, upozorivši da je to "prijetnja po život državi Izrael" i da on misli da je dužnost svakog lidera koji se brine o židosvskojdržavi i svjetskoj sigurnosti da ustane i jasno i nedvosmisleno se suprotstavi sporazumu.

''To je ono što ja radim'', naglasio je Netanyahu.

Netanyahuovom planiranom putu u Wshington protive se Bijela kuća i mnogi demokrati, navodi Associated Press. Izraelski lider suočava se sa sve glasnijim apelima da odloži tu posjetu jer ga rivali upozoravaju da dovodi u pitanje odnose te zemlje s najvećim saveznikom - SAD kako bi osvojio više glasova na sljedećim izborima. Netanyahu je međutim u nedjelju obećao da će učiniti sve da se spomenuti sporazum ne postigne, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close