Istraga u tijeku

Nije poznat razlog zatvorske tučnjave u Zenici

Vijesti / Flash | 02. 05. 2016. u 13:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sinoćnje tučnjave u kojoj je sudjelovalo više zatvorenika, u Kazneno-popravnom zavodu Zenica ozlijeđeno je nekoliko osoba koje su zbrinute na odjelu Kantonalne bolnice Zenica i svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.

Poslije službene prijave ovog incidenta obavljene su očevidne radnje u prisustvu dežurnog kantonalnog tužitelja Sanjina Kulenovića, koji je zatražio da istražni tim utvrdi sve okolnosti napada i narušavanja zatvorskog kućnog reda.

''U Kazneno-popravnom zavodu Zenica došlo je do fizičkog napada na tri osuđenika. Jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, dok su kod dvije konstatirane tjelesne ozljede. Dežurni kantonalni tužitelj je izašao na mjesto događaja i obavio očevid, a još se uvijek utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovog slučaja'', priopćila je Feni stručna suradnica za odnose s javnošću Tužiteljstva ZDK Mirna Poljac.

Kasipović: Istražiti sve okolnosti napada u KPZ-u Zenica

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović potvrdio je da je, nakon što su napadnuti srpski zatvorenici u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, od jutros u kontaktu s ministrom pravde Federacije BiH Matom Jozićem te da ima uvjeravanja da su poduzete sve mjere kako bi se istražile okolnosti tog događaja.

''U potpunosti ću na tome inzistirati i imam veliko razumijevanje ministra pravde FbiH'', kazao je Kasipović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci, istaknuvši da ima i uvjeravanja da je i nadležno tužiteljstvo poduzelo sve potrebne mjere da se provede kompletna istraga i utvrde činjenice u ovom slučaju.

Nada se i da nitko od napadnutih nije životno ugrožen, te potvrđuje da su počinitelji izolirani i ne postoji mogućnost daljeg kontakta s napadnutim.

On je istakao da se svakoj osobi na izdržavanju kazne mora osigurati da ima "normalne uvjete za život".

''Nitko nikoga ne brani i ne amnestira, nitko ne tumači visinu kazne, ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati osobne mjere sigurnosti'', naveo je Kasipović i izrazio uvjerenje da će federalne kolege to i osigurati svim osobama na izdržavaju kazne u zatvorima u tom bh. entitetu.
Smatra i da nije dobro što se ovo dogodilo, a posebno u ovo vrijeme.

Tražio je, kaže, i da kontaktira s nekim od napadnutih osoba. Ukoliko to ne uspije, u tijeku sutrašnjeg dana najavio je i da će tražiti suglasnost za mogući odlazak u KPZ Zenica i razgovor s napadnutim osuđenicima.

''Po informacijama koje imam, poduzete su sve mjere i nikome u KPZ-u Zenica ne prijeti nikakva opasnost'', dodao je entitetski ministar pravde.

Kazao je i da ovaj događaj ne bi trebao biti korišten za eskalaciju i netrpeljivost.

''Ovo ne treba biti povod za negativne reakcije'', apelirao je Kasipović.

Srbi pretučeni na Vaskrs

U Kazneno-popravnom zavodu jučer je u večernjim satima došlo do tučnjave u kojoj je sudjelovalo pet zatvorenika.

Za federalne medije je iz MUP-a ZDK rečeno da su dvojica zatvorenika napala grupu od tri zatvorenika oko 17.30 sati. Jedan zatvorenik je zadobio lakše tjelesne ozljede, a drugi teže tjelesne ozljede u vidu dislokacije nosne kosti.

Mediji u RS-u su javili da su tri Srbina pretučena na Vasrks u KPZ-u Zenica te da su Predraga i Nenada Bajića i Sinišu Babića, neslužbeno, u zatvorskoj ćeliji pretukli pripadnici selefijskog pokreta.

Snježana Bajić, supruga pretučenog Predraga, za RTRS je izjavila da je danas kratko razgovarala sa suprugom koji joj je potvrdio da je zadobio teže ozljede glave i da se ne osjeća dobro.

Kopirati
Drag cursor here to close