Izetbegovićeva odbijenica

Nikolić može doći tek kad se Orić vrati

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da službena posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. lipnja, bude odgođena zbog uhićenja državljanina BiH Nasera Orića, koje su švicarski pravosudni organi izvršili 10. lipnja 2015. godine na osnovu potjernice raspisane od Republike Srbiji 3. veljače 2014. godine.

Izetbegovićevo pismo 

''Kao što vam je poznato, tijekom 2013. između Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o suradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje jamstva da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.

Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog.

S obzirom na to da Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njezinim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju Orića.

Prema informacijama koje smo diplomatskim kanalima dobili od švicarske strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije je 12. lipnja 2015. godine ipak uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za Orića.

Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana. Zbog toga zahtijevam da se planirana posjeta odgodi i da se ne realizira sve do okončanja ekstradicijskog postupka u švicarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u Bosnu i Hercegovinu'', navodi se, između ostalog, u zahtjevu, priopćeno je iz Pres -službe Predsjedništva BiH.

Ivanić protiv

No, Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, smatra kako nema potrebe za odlaganjem za sutra, 16. lipnja, najavljene posjete predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića BiH.

Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banja Luci istaknuo, povodom zahtjeva člana Predsjedništva BiH Izetbegovića da se posjeta Nikolića odgodi, kako sva otvorena pitanja mogu da se razriješe dijalogom.

Rekao je kako smatra da uhićenje Orića, ne bi trebalo biti razlog za odgađanje Nikolićeve posjete.

"Za sada, nema jedinstva o tome unutar Predsjedništva BiH, ali sam Tomislava Nikolića informirao o tom zahtjevu. Mislim da ovo nije dobro i sve ovo što se događa vraća nas puno koraka unazad. Nijedan čovjek ne može biti osnova za narušavanje odnosa dvije zemlje, povjerenja koje smo počeli graditi, sav ovaj ambijent je apsolutno nepotreban i štetan. Volio bih da do posjete dođe, jer mislim da bi doprinijela smirivanju prilika. Odgađanje neće biti dobro, biće negativno i imat će negativne posljedice, i moj stav je da nema razloga da se termin posjete pomjera", rekao je Ivanić. 

Kopirati
Drag cursor here to close