Odgovor Čavari

Nikšić: Kadrovi HDZ-a u procesu privatizacije ostavili su samo pustoš i radnike na ulicama

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 16:11 I.R.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalosno je da Marinko Čavara kao višegodišnji zastupnik u Parlamentu FBiH i sada kao predsjednik FBiH ne zna da Vlada FBiH nije donijela odluku o privatizaciji već je usvojila Plan privatizacije Agencije za privatizaciju u FBiH.

Ovo je danas izjavio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentirajući izjavu za Hrvatski medijski servis predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u kojoj se navodi da je Čavara „ogorčen time što Federalna vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija“.

Odluke o privatizaciji se, kaže Nikšić, donose za svaku firmu posebno i na temelju prijedloga Agencije.

Što se tiče ocjene Predsjednika FBIH o konkretnom planu privatizacije, Nikšić smatra da su „kadrovi HDZ najmanje pozvani da komentiraju istu jer su u procesu privatizacije proteklih 20 godina ostavili samo pustoš i radnike na ulicama“.

''Žao mi je što se gospodin Čavara u svojim izjavama stalno vrti u HDZ-ovom izmišljenom i paralelnom svijetu legalnosti i legitimnosti umjesto da prihvati činjenicu kako aktualnu vladu u trenutnoj poziciji drži isključivo njegov stranački predsjednik stalnim blokadama i ucjenama koje su nažalost konstanta od 2010 godine, a svjedočimo im i danas'', rekao je Nikšić.

Istaknuo je da je ''ova vlada za razliku od prethodnih pokazala kako joj je interes svako radno mjesto i dok je god u poziciji u kojoj se nalazi neće prestati raditi u interesu gospodarskih subjekata koje spominje Predsjednik FBiH u svojoj izjavi“.

Zato je premijer FBiH pozivao Čavaru da, kako kaže, ''prestane sa politikom višegodišnjeg političkog marketinga bez suštine i sadržaja koje ne služe nikome, te iskoristi svoje ovlasti da Parlament započne sa svojim radom u punom kapacitetu jer su blokade HDZ-a proteklih godina puno štete nanijeli građanima FBiH“.

''Dobili ste mandat, formirajte Vladu za početak, a za razliku od vas SDP BiH će biti podrška za svaku odluku koja je u interesu građana što smo i dokazali kod izbora rukovodstva FBIH'', kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Vlada FBiH dala je jučer suglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH /APF/ za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena poduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom razdoblju negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: "Bosnalijek" Sarajevo, "Energopetrol" Sarajevo, "Energoinvest" Sarajevo, "Aluminij" Mostar, "Hidrogradnja" Sarajevo, "Remontni zavod" Travnik, "Šipad eksport-import" Sarajevo, "Željezara" Zenica, KTK Visoko, "Agrokomerc" Velika Kladuša, "Konfekcija Borac" Travnik, "Fabrika duhana" Mostar, "Vitezit" Vitez i Holding poduzeće "Putevi BiH" Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close