Neslaganja

Ništa od regionalnog centra za obranu od požara

Realizacija ideje o regionalnom mehanizmu, odnosno mogućnosti njegovog uspostavljanja, po uzoru na EU, zaustavljena je zbog neslaganja u BiH, rekao je Višković.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2024. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pilotima koji su sudjelovali u gašenju požara na području Republike Srpske zahvalnice je uručio predsjednik Vlade Radovan Višković koji je istaknuo kako će od MUP-a tražiti detaljnu analizu uzroka svih požara, zbog informaciju da je ljudski faktor uzrok većine.

On se osvrnuo na političke prepreke zbog kojih helikopteri MUP-a Srbije nisu bili angažirani odmah po zahtjevu iz Banja Luke.

Perućica spašena zahvaljujući pilotima

"Čut ćete vjerojatno od ljudi koji su izravno sudjelovali na terenu da se dozvolio dolazak helikoptera iz Srbije dva dana prije nego što je odobreno da bi požar u nacionalnom parku Sutjeska imao sasvim, sasvim druge materijalne i druge posljedice nego što smo doživjeli to što smo doživjeli", rekao je Višković ističući kako je Perućica, kao biser svijeta, spašena zahvaljujući naporima pilota koji su sudjelovali u gašenju požara, piše N1.

Višković je podsjetio kako je ranije odobreno 10 milijuna maraka za opremu i Civilnu zaštitu. Odobrena je i nabavka novog helikoptera dvomotorca koji će biti namijenjen gašenju požara i bit će na raspolaganju Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

"Peripetije iz Sarajeva"

Ravnatelj Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić napomenuo je kako piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije na današnjem događaju u Banja Luci nisu mogli biti prisutni zbog izbijanja novog požara na području Nacionalnog parka "Sutjeska".

On je istaknuo kako bi nedavni požari bili puno ranije ugašeni da nije bilo, kako je rekao, peripetija iz Sarajeva.

Podsjetimo, obronci Zelengore danima su gorjeli, jer se, zbog kompliciranog sustava odlučivanja i političke blokade nije u prvi mah odobrenje za pomoć iz Srbije. Piloti MUP-a Srbije su tri dana spremno čekali diplomatsko odobrenje za polijetanje koje je na kraju stiglo iz Vijeća ministara.

Regionalni centar za obranu

Ovogodišnje iskustvo sa požarima dužnosnike u Banja Luci natjeralo je na razmišljanje o nabavci još jednog helikoptera, a premijer RS navodi kako se sa FBiH, ali i sa zemljama u regiji razgovaralo o zajedničkoj nabavci sredstava za gašenje požara, konkretno "air tractora".

"Na tome se stalo, kao što se sve u BiH zaustavi. To što je uradila Srbija, recimo sa nabavkom 'pume' s kojom je sudjelovala u gašenju požara u Nacionalnom parku Sutjeska, taj helikopter je u ovom trenutku nedostižna želja Republike Srpske. On može ponijeti između četiri ili pet tisuća litara vode, dok recimo mi raspolažemo sa vedrima od tisuću litara. S nabavkom novog helikoptera želja nam je da to vedro bude i do nekih tisuću i po litara", rekao je Višković podsjećajući da je MUP RS nabavio tri helikoptera od Rusije, ali da zbog međunarodnih sankcija toj zemlji jedan helikopter do danas nije isporučen.

Kad je riječ o regionalnom mehanizmu, mogućnost njegovog uspostavljanja, po ugledu na onaj koji već ima Europska unija ne spominje se prvi put. Višković kaže, kako je realizacija te ideje zaustavljena zbog neslaganja u Bosni i Hercegovini.

"To što želi Nikšić ne žele neki drugi koji isto tako odlučuju kao što i on odlučuje", rekao je Višković, priznajući da je do zastoja došlo i zbog neslaganja među regionalnim liderima.

Kopirati
Drag cursor here to close