Bundeswehr

Njemačka jača vojsku

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 12:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen predstavila je u utorak svoj koncept proširenja Bundeswehra čime se jasno ograđuje od svojih prethodnika koji su slijedili princip smanjenja njemačkih oružanih snaga.

"Proširenje Bundeswehra je nužno s obzirom na novonastalu situaciju", rekla je Von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) u utorak prilikom predstavljanja koncepta u Berlinu, prenosi Hina.

Vojni sastav Bundeswehra bi prema najnovijim planovima trebao porasti za 14.300 vojnika a civilni za 4.400 uposlenih. Za vrijeme vladavine dva prethodna ministra brojčani saziv Bundeswehra smanjen je s 250.000 na 185.000.

Do 2030. bi u tehničku obnovu Bundeswehra trebalo biti uloženo 130 milijardi eura. Von der Leyen je kritizirala odluke svojih prethodnika koji su provodili drastične mjere štednje što je rezultiralo djelomičnom nespremnošću Bundeswehra za misije u inozemstvu.

"Mnogi servisi unutar Bundeswehra su ukinuti i predan vanjskim tvrtkama što je uzrokovalo još veće troškove i učinak suprotan od poželjnog", rekla je Von der Leyen.

Među elemente reforme koji služe "prilagodbi novim vremenima" spada i formiranje posebnog odsjeka za "cyber i informatičko" djelovanje.

Predstavnici sindikata vojnika i uposlenih pri Bundeswehru pozdravili su ovaj "preokret od 180 stupnjeva".

"Ovo je ispravna odluka koja ide u smjeru jačanja Bundeswehra", rekao je Andre Wuestner, predsjednik sindikata "Bundeswehrverband".

Kopirati
Drag cursor here to close