11 zahtjeva

Njemačka Srbiji poslala nemoguće uvjete

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 10:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je poslala Srbiji 11 uvjeta za otvaranje poglavlja i nastavak pregovora sa EU, ali su oni gotovo nemogući za Beograd, jer mnogi zadiru u status Kosova i faktički podržavaju samoproglašenu neovisnost pokrajine, pišu beogradske Večernje novosti.

Među tih 11 uvjeta su i donošenje statuta zajednice srpskih općina u skladu s prištinskim zakonima, sudjelovanje Prištine u svim regionalnim forumima, prihvaćanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prijelazima.

Tu je i dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integriranje civilne zaštite u prištinski sustav, primjena dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje krijumčarenja na ilegalnim prijelazima, da Priština preuzme trafostanice Gazivode i Valač i da lokalna samouprava uđe u kosovski sustav.

U tekstu se navodi da je uz 11 njemačkih zahtjeva, iz Bruxellesa srpskim dužnosnicima stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU.

Beograd je zato, prenosi Srna, započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim adresama kako bi se što prije ublažile i preformulirale preporuke, te bilo otvoreno prvo poglavlje.

"Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za što su male šanse, europski lideri bi već na Europskom summitu u prosincu mogli oročiti za kraj januara zakazivanje sljedeće međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena poglavlja 32 (financijska kontrola) i 35 (o Kosovu)", navodi list. Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da otvaranje prvog poglavlja pregovora bude odgođeno do daljeg.

Ministrica za eurointegracije Srbije Jadranka Joksimović ne vjeruje da je njemački stav uperen protiv Srbije, već smatra da je riječ o drugačijem pristupu pregovorima i da vjeruje da će se naći neko prihvatljivo rješenje.

Glavni tajnik za regionalnu suradnju Goran Svilanović rekao je za Politiku kako je prilično siguran da će Srbija prvo poglavlje u pregovorima s EU otvoriti u 2015. godini i da je to realno.

Voditelj Izaslanstva Europske unije Michael Davenport izjavio je danas da pregovori Srbije i Europske unije nisu stali, da je taj proces aktivan, dinamičan, te da nije ništa izgubljeno, kao i da će Srbija moći povlačiti sredstva iz fondova IPA II za financiranje sektorskih politika.

Važno je da nema zastoja u procesu pregovora Srbije i EU, rekao je Davenport, dodajući da su do sada završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja, i istaknuo da je ranijih dana čuo da je došlo do zastoja u pregovorima, ali da to nije točno, javlja Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close