nein heisst nein

Njemački parlament pojasnio: 'Ne znači ne'

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 14:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački parlament u četvrtak je jednoglasno usvojio oštre zakone koji klasificiraju svaki nedobrovoljni oblik seksualnog kontakta kaznenim djelom, nastojeći da umiri javnost uzdrmanu masovnim napadima na žene u novogodišnjoj noći za koje su uglavnom okrivljeni migranti.

Mjera, nazvana "nein heisst nein" ili "ne znači ne" u njemačkim medijima, ima za cilj popuniti rupe u zakonu koje otežavaju kažnjavanje počinitelja ukoliko nema dovoljno dokaza da su koristili nasilje nad žrtvama kada se žrtve nisu opirale.

Na osnovu novih pravila, nedobrovoljni seksualni kontakt bit će kažnjiv, bez obzira na okolnosti. Svih 601 zastupnika koji su sudjelovali u raspravi glasali su u korist novih mjera.

U Koelnu za Novu godinu, na stotine žena je izjavilo da su štipane, napadane ili opljačkane pred željezničkom stanicom. Policija je priopćila da su osumnjičeni bili uglavnom sjevernoafričkog ili arapskog porijekla.

Policijski načelnik bio je prinuđen da podnese ostavku nakon incidenta, koji je osnažio bijes javnosti prema vladinoj odluci da dopusti ulazak više od milijun migranata u prošloj godini, uglavnom ljudi koji su bježali pred sukobima u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Aktivisti za prava žena pokrenuli su kampanju svjesnosti nazvanu "ne znači ne" nakon napada u Koelnu, koji su izazvali debate o izazovima integracije novih pridošlica, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close