Tužakanje

Nova epizoda u Stocu: Udruge prijavile općinu zbog križnog puta

Vijesti / Flash | 23. 04. 2015. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa više stolačkih udruženja obratila se Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i podnijela prijavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove povodom nedavnih događanja u Stocu.

Naime, Forum mladih Stolac, UABNOR Stolac, udruženje "Obnova građanskog povjerenja" Stolac i udruženje "Daors" Stolac podnijeli su prijavu protiv općinskih struktura i drugih nepoznatih počinitelja u vezi s devastacijom nacionalnih spomenika BiH, prije svega stolačkog Starog grada koji je, kako se navodi, ugrožen kontinuiranom nelegalnom gradnjom betonskih konstrukcija, te nekropole stećaka Radimlja.

"Umjesto ispunjenja zakonskih obveza uklanjanja nelegalnih objekata, nelegalna gradnja je ponovljena u ožujku 2015. godine, uz javnu podršku općinskih struktura, a prije svih načelnika općine Stolac. U dopisima četiri udruženja naglašena je zakonska obveza Vlade FBiH da provede mjere sanacije Starog grada u Stocu koje, u skladu s odlukom Komisije za očuvanje spomenika BiH iz 2003. godine koja ima snagu zakona, podrazumijevaju uklanjanje svih nelegalno izgrađenih elemenata nakon 1992. godine. Također, svim institucijama vlasti - od općinskih do državnih, naloženo je suzdržavanje od poduzimanja bilo kakvih dodatnih radova na spomeniku koji nisu predviđeni odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH", navodi se u priopćenju.

Iz Foruma mladih Stolac podsjećaju kako je protuzakonitost gradnje na Starom gradu potvrđena još 2004. godine, rješenjem Federalnog urbanističkog inspektora kojim se Općini Stolac nalaže uklanjanje betonskih postolja i križa u tvrđavi na Starom gradu.

"Također, protiv nepoznatih počinitelja kaznenog djela narušavanja i devastacija Starog grada nadležno Tužiteljstvo je pokrenulo istragu 2005. godine. Prijavom se također traži inspekcijski nadzor na lokalitetu nacionalnog spomenika BiH Radimlje, u čijoj je neposrednoj zoni štićenja također izvršena nelegalna gradnja", navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, novo previranje u Stocu počelo je nakon što je na Uskrs objavljeno kako su oštećena postolja za postaje križnoga puta. Potom je reagirao stolački SDP koji je naveo kako je riječ o nelegalno postavljenim postoljima na nacionalni spomenik.

Kopirati
Drag cursor here to close