Ruke

Nova kriza: Hrvati ne daju podršku 'federalnom Srbinu'

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moglo bi se dogoditi da Hrvati ne podrže listu kandidata za rukovodstvo FBiH, a to bi onda značilo da Zastupnički dom FBiH nema dovoljno "ruku" da imenuje predsjednika i potpredsjednike FBiH, objavile su Nezavisne novine.

Naime, prema tvrdnjama Josipa Jerkovića, potpredsjednika RS i člana HDZ BiH, i Slavice Josipović iz HNS-a i zastupnice u Zastupničkom domu FBiH, još uvijek se ne zna stav Kluba Hrvata, ali je izgledno da lista neće dobiti potporu.

Josipović je rekla kako će podržati sve što odluči njezin klub, ali da je ona mišljenja da Hrvati ne bi trebali podržati nikoga tko autentično i na pravi način ne predstavlja srpski narod.

Jerković je za Nezavisne novine pak izjavio kako Hrvati neće podržati za potpredsjednika FBiH Srbina koji ne predstavlja srpski narod, te da "ako nitko ne zna - Hrvati znaju kako je biti žrtva malverzacija".

Koalicijski partneri HDZ BiH u FBiH ne vjeruju da će doći do blokade u Zastupničkom domu FBiH, jer se za predsjednika i potpredsjednike FBiH glasuje u paketu, a među kandidatima je i Marinko Čavara iz HDZ BiH.

Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma FBiH, zakazao je sjednicu za ponedjeljak, a isti dan bit će održana i sjednica Doma naroda FBiH.

Saša Mitrović, zamjenik predsjedatelaj Zastupničkog doma FBiH iz reda Srba koji dolazi iz DF-a, rekao je kako bi odluka Hrvata da ne glasaju za rukovodstvo FBiH značila da sad "sve dogovoreno bacaju u vodu".

To bi pak Federaciju BiH dovelo u poziciju da ne može biti formirana vlast.

Podsjećamo, nakon početnih natezanja i nesuglasica, Demokratska fronta odlučila je za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda kandidirati Milana Dunovića. Odlučeno je nakon obavljenih konzultacija sa SDP-om BiH.

No, SNSD je objavio kako neće dati podrški ovom kandidatu jer je ''politički nonsens da DF, koja je protekle četiri godine zauzimala hrvatske pozicije, sada preuzme srpske pozicije''.

Marinko Čavara iz HDZ BiH kandidiran je za predsjednika FBiH, Melika Mahmutbegović za potpredsjednicu iz reda Bošnjaka (SDA) i Milan Dunović (DF) za potpredsjednika iz reda Srba. 

Kopirati
Drag cursor here to close