Društvene mreže

Nova pravila: Vojnici u BiH neće smjeti lajkati, komentirati…

Pripadnici MO i OS BiH, prilikom korištenja društvenih mreža i online platformi za privatne svrhe, bit će dužni pridržavati se niza pravila…
Vijesti / Flash | 31. 07. 2024. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane BiH kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika MO BiH i Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama i online platformama, kojim je detaljno propisano što vojnici i ostali uposleni i angažirani ne smiju pisati, na primjer, na Facebooku ili Instagramu, a morat će paziti, između ostalog, i šta lajkaju, objavile su Nezavisne novine.

Lajkovi i emotikoni

"Ovim kodeksom utvrđuju se pravila i principi odgovornog korištenja društvenih mreža i online platformi od pripadnika MO BiH i OS BiH kako bi se spriječilo neetično ponašanje, podrivanje discipline, narušavanje međuljudskih odnosa, ugrožavanje sigurnosti i kršenje drugih standarda koji se primjenjuju u MO BiH i OS BiH", navodi se u obrazloženju.

Aktivnosti na društvenim mrežama i online platformama uključuju, kako je precizirano, objavljivanje, dijeljenje, komentiranje i isticanje različitih reakcija na sadržaj, što podrazumijeva čak i lajkanje, dodavanje emotikona i slično.

Pripadnici MO i OS BiH, prilikom korištenja društvenih mreža i online platformi za privatne svrhe, bit će dužni pridržavati se niza pravila, a to su, između ostalog, dostojno predstavljanje MO BiH i OS BiH, "jačajući javno povjerenje u te institucije".

"Ne komentirati, objavljivati, dijeliti ili reagirati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu MO i OS BiH. To se posebno odnosi na reagiranje na sadržaje, 'praćenje', 'dijeljenje sadržaja' i 'prihvaćanja prijatelja' i sudjelovanje u grupama koje promoviraju nacionalnu i rasnu netrpeljivost, nasilje, nasilni ekstremizam, terorizam, homofobiju, netoleranciju ili bilo kakve druge oblike diskriminacije zasnovane na različitostima", istaknuto je u nacrtu, koji je u procesu konsultacija.

Zabranjeno komentiranje

Morat će se pripadnici ovih institucija uzdržavati od vrijeđanja i neprimjerene reakcije te izbjegavati bilo kakve vulgarnosti, a zabranjeno im je objavljivanje neprimjerenih fotografija, video-materijala i drugih sadržaja.

Neće smjeti ni istupati na društvenim mrežama i online platformama o pitanjima u vezi sa stanjem i odnosima u MO i OS BiH bez pisanog odobrenja resornog ministra, trenutno Zukana Heleza.

Zabranjuje se vojnicima i ostalim zaposlenima korištenje službenih loga i oznaka MO BiH i OS BiH kao vizualni identitet privatnog ili grupnog profila, odnosno obilježja koja mogu dovesti u zabludu da se radi o službenom profilu ovih institucija.

Zabranjeno je neprimjereno komentiranje, obraćanje ili bilo kakva neprimjerena komunikacija s predstavnicima organa vlasti na svim razinama u BiH, organizacija i institucija", istaknuto je, između ostalog, u nacrtu i još niz drugih zabrana.

"Posebnu pažnju posvetiti zabrani objava fotografija i podataka o vojno kontroliranim područjima te fotografija i video-zapisa o incidentima na vojnim lokacijama ili incidentima u kojima su sudjelovali pripadnici MO i OS BiH", ističe se u nacrtu.

Bez definiranih kazni

Nije, međutim, precizirano koje su kazne predviđene za ''neposlušne'' pripadnike MO i OS BiH, ali se navodi da kršenje pravila povlači disciplinsku odgovornost u skladu sa zakonima i pravilnicima koji tretiraju ovu oblast, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH, smatra da je ovaj kodeks koristan, te ističe da je sa suradnicima sudjelovao u izradi njegovog prednacrta. Prednacrt je, dodaje, otišao u MO BiH, koje je nedavno imalo radionicu i izrađen je nacrt. Šiljegović smatra da mora da postoji u kodeksu i dio koji se odnosi na zloupotrebu društvenih mreža.

"Posebno treba naglasiti da se ne smiju putem društvenih mreža odavati stvari koje su od vojnog značaja, odnosno vojno povjerljive ", kaže Šiljegović za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close