Sporazum

Nova strategija u borbi protiv korupcije

Vijesti / Flash | 18. 06. 2015. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milan Tegeltija, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Sead Lisak i David Barth, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i suradnji u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije.

Prvi čovjek USAID-a u BiH istaknuo je značaj koji ovaj dokument ima u pogledu jačanja ukupnih kapaciteta u borbi protiv korupcije, uključujući resurse 19 tužiteljstava u BiH, uz uvjerenje da će dvije partnerske institucije preuzeti vodeću ulogu na planu suzbijanja te pošasti koja ugrožava same temelje države i društva.

Barth je upozorio na širi kontekst štetnosti ove pojave i da korupcija negativno utječe na ulaganja i privredni rast te da producira siromaštvo, političku nestabilnost, dovodi do jačanja ekstremizama i nacionalizama, odnosno da ima negativne implikacije na nacionalnu sigurnost.

Istovremeno, direktor Misije USAID-a u BiH pozvao je nadležne institucije u BiH da pojačanim angažmanom u borbi protiv korupcije demonstriraju opredjeljenje za rad usmjeren ka općem dobru, naglašavajući da niko ne smije biti iznad zakona, a da pravosuđe mora pokazati odgovornost prema građanima.

Ukazao je na punu predanost u borbi protiv korupcije te pozvao sve aktere u BiH na nultu toleranciju prema toj pojavi, istaknuvši spremnost USAID-a da i ubuduće maksimalno podržava napore na tom planu.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija kazao je da Memorandum tretira pitanje borbe protiv korupcije putem koordinacije aktivnosti ključnih domaćih institucija, uz tehničku i financijsku potporu Misije USAID-a u BiH.

Dodao je da je borba protiv korupcije u vrhu prioriteta pravosuđa, te da se svaki zastoj na tom planu negativno reflektira na ugled cjelokupnog pravosudnog sustava i usporava proces pristupanja BiH evropskim integracijama.

Na značaj ovog dokumenta ukazao je i direktor APIK-a Sead Lisak uz ocjenu da je njegovo potpisivanje od iznimne važnosti za realizaciju nadležnosti ove agencije.

Podsjetio je na strateške ciljeve kojima se APIK rukovodi u vlastitom radu, navodeći da se Memorandumom uspostavljaju mehanizmi orijentirani k vladavini zakona i efikasnom suočavanju sa svim oblicima korupcije u BiH.

Kako je rečeno, cilj ovog trilateralnog sporazuma jeste koordinacija aktivnosti u borbi protiv korupcije u BiH između ključnih domaćih aktera u oblasti pravosuđa.

Misija USAID-a u BiH će u sklopu ovog projekta pružiti tehničku i financijsku podršku da bi se unaprijedili kapaciteti pravosudnih institucija u BiH i APIK-a na planu jačanja integriteta pravosuđa i, generalno, borbe protiv korupcije.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sreto Pekić uvjeren je da sada postoji politička volja za borbu protiv korupcije u BiH, a da malo manje izostaje institucionalna volja.

''Agencija je opredijeljena da se stupi u kontakt sa svim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije kako bi se na terenu učinilo više na prevenciji i suzbijanju korupcije i da bi se vratilo povjerenje građana i poreskih obveznika'', rekao je Pekić.

Direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva (ACCOUNT) Eldin Karić ukazao je ponovo da je problem u BiH sustavna korupcija, koja podriva gotovo čitav sustav.

''S jedne strane je neodgovornost pojedinaca, a s druge zakonska rješenja koja na jedan način legaliziraju korupciju. U sklopu toga je i Zakon o javnim nabavkama koji na određeni način omogućava ljudima da legalno kradu'', ukazao je Karić i naglasio da se stoga mora provesti Strategija borbe protiv korupcije, a koja će, uvjeren je, popuniti „"rupe“ zbog kojih je moguća korupcija.

Kopirati
Drag cursor here to close