Oštro

Nova vlada Tuzlanske županije najavila financijsku autonomiju

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Tuzlanske županije imenovali su danas novu županijsku Vladu, čiji je predsjednik Bego Gutić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova ove županije.

Gutić je u uvodnom izlaganju naveo da će se Vlada zalagati za ekonomsku autonomiju županije, odnosno da će težiti da Tuzlanska županija upravlja svojim resursima i da će raditi na pravednijoj raspodjeli javnih prihoda.

Najavio je kako će u Tuzlanskoj županiji biti blizu dvije milijarde KM investicija koje će biti utrošene u realizaciju projekta Termoelektrane Banovići i Cementare, kao i Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

"Ako ustrajemo na prioritetnim ciljevima, smanjit ćemo nezaposlenost, a gospodarski rast učiniti pozitivnim", rekao je Gutić.

Za novog ministra unutarnjih poslova izabran je Alen Gadžo, pravosuđa i uprave Jovan Stojanović, obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Mirsad Begović, prostornog uređenja i zaštite okoline Hasan Ferhatović, financija Jakub Suljkanović, industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, trgovine, turizma i prometa Edin Ajanović, zdravstva Elvis Bektić, rada i socijalne pravde Admir Huskanović, razvoja i poduzetništva Mirela Đaković, boračkih pitanja Fahrudin Skopljak i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić.

Nova Vlada Tuzlanske županije dobila je podršku 24 zastupnika županijske skupštine, dok je pet zastupnika bilo protiv, a šest suzdržanih.

Na sjednicu Skupštine ušli su i predstavnici sindikata radnika, kako bi dobili bilo kakvu informaciju na koji će se način rješavati njihovi problemi.

Inače, Skupština Tuzlanske županije danas je donijela odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju.

Naime, radi se o financiranju dijela proračunskog deficita nastalog do 31. prosinca 2013. godine u iznosu od 20 milijuna KM.

Kako je kazao Gutić, ovo je jedini način u ovom trenutku da se stabilizira županijski proračun.

''Razgovarao sam s ministrom financija koji se također složio da Vlada u ovom trenutku nema druge alternative da stabilizira financije osim da se zaduži na ovaj način. Federalno ministarstvo financija nam je 'progledalo kroz prste' i dalo nam suglasnost na ovo kreditno zaduženje'', rekao je Gutić i dodao kako je i u ekspozeu naveo da će, kada su u pitanju zaduženja, Vlada voditi restriktivnu politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close