30.000 tužbi

Novaković: Tužbe iz FBiH ''padaju'' u vodu

Vijesti / Flash | 03. 05. 2016. u 07:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravobraniteljica Republike Srpske Danijela Novaković ističe da je najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđeno da će sve tužbe koje podnose građani Federacije BiH protiv Republike Srpske u vezi s ratnom nematerijalnom i materijalnom štetom, kojih je više od 30.000, "pasti" u vodu.

Ukupna vrijednost odštetnih zahtjeva protiv Republike Srpske, samo iz Sarajeva, iznosi 1,6 milijardi maraka, navodi Novaković.

U intervjuu Srni Novakovićeva napominje da Pravobraniteljstvo ima značajnu ulogu u zaštiti imovinskih interesa Srpske, posebno u sporovima ratne nematerijalne i nematerijalne štete, "što doprinosi spašavanju proračuna Republike Srpske".

Pravobraniteljstvo ističe ona, dokazalo je na svim sudskim instancama na nivou BiH da Republika Srpska nije odgovorna za nadoknadu štete po principu objektivne odgovornosti, pa su tako pale u vode sve tužbe iz Federacije BiH. Pravobraniteljstvo Srpske izborilo se da bude primijenjen institut "zastarjelosti potraživanja".

"Ovo je samo dio sporova koje navodimo, a da ne govorimo o desetinama tisuća drugih, kao što su gospodarski sporovi, postupci privatizacije", pojašnjava Novakovićeva.

Ona navodi i da je u Pravobraniteljstvu Srpske došlo do kadrovskih promjena, imenovani su novi zamjenici, a tamo gdje ima poteškoća na lokalnom nivou nastoji se da budu otklonjeni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close