Mi nismo prezaduženi!

Novalić o štednji u javnom sektoru: Ili smanjenje plaća ili broja zaposlenih

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pitanje je kvaliteta zaduženosti. Imamo unutrašnji dug, koji se odnosi na staru deviznu štednju i vanjski dug. Jedan je pariško-londonski dug, koji smo naslijedili, a drugi stvaraju naše kompanije i taj dug se knjiži na FBiH. Ti dugovi rastu po osnovu izgradnje autoceste i elektrana. Aktivni su oni koji potiču gradnju i taj dug će u budućnosti rasti", izjavio je Fadil Novalić na današnjoj press konferenciji.

On je kazao da će dugovi koje Vlada FBiH mora vraćati na osnovnu pariško-londonskog duga padati, te da padaju i oni po osnovu MMF-a.

"Deficit pada i deficit našeg proračuna je 1,5 posto. Ni po kakvim zaduženjima mi nismo prezaduženi", istakao je premijer Vlade FBiH.

Na pitanje da li će doći do smanjenja plaća u javnom sektoru, te da li postoji neka odredba da će se novac MMF-a koristiti za plaćanje tužbi ili presuda iz javnog sektora, Novalić je odgovorio da je ovo prvi put da imamo mnogo povoljniji aranžman nego ikada ranije.

"Pismo MMF-a nikada nije bio javni dokument dok ga ne usvoji board u Washingtonu. I ja imam radnu formu, a službenu varijantu još nismo dobili i nemamo ga pravo plasirati u javnost."

Kada je riječ o smanjenju plaće, Novalić je kazao da u kolektivnim ugovorima ne stoji smanjenje plaće, već smanjenje troškova plaće.

"Za jednog menadžera je riskantno govoriti o smanjenju troška plaća koje može ići kroz broj zaposlenih. Da sam ja menadžer kompanije ustavio bih obje otvorene opcije. Tko ne bude smanjivao plaće, morat će smanjivati broj zaposlenih."

Kopirati
Drag cursor here to close