Ima dok ima

Novcem za hitne situacije krpe lokalne rupe

Vijesti / Flash | 01. 10. 2015. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su srpski i hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH podržali da se iz proračunske rezerve Zemaljskom muzeju u Sarajevu da 575.000 KM za plaće, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara udovoljeno je i zahtjevima predstavnika Saveza za promjene i HDZ-a jer je oko milijun maraka dodijeljeno po njihovim zahtjevima.

Kao što je slučaj i sa Zemaljskim muzejom, odluka Vijeća ministara o isplati novca iz proračunske rezerve koji su raspoređivali Savez za promjene i HDZ je krajnje upitna jer član 17. Zakona o financiranju institucija BiH kaže da se proračunska rezerva može koristiti za financiranje hitnih i vanrednih izdataka i za programe koji nisu uvršteni u proračun, zatim financiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, financiranje novih institucija BiH koje tijekom fiskalne godine steknu status proračunskog korisnika i grantove neprofitnim organizacijama.

Posljednjom raspodjelom proračunske rezerve, na prijedlog ministara iz HDZ-a, oko 500.000 KM podijeljeno je uglavnom katoličkim vjerskim zajednicama i nekim nevladinim organizacijama s područja Hercegovine, dok je na prijedlog Mirka Šarovića, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, 540.000 KM proračunske rezerve podijeljeno isključivo općinama u kojima je ova stranka na vlasti.

"Koliko znam, nijedna od općina u kojima je SNSD na vlasti nije se obraćala ovom ministarstvu, možda je nekom drugom, ali ovom nije. Ranije su sredstva iz proračunske rezerve dodijeljena i općinama gdje je SNSD na vlasti, kao što su Modriča, Foča, Novo Sarajevo itd. Po tom osnovu nema nikakve podjele", rekao je jučer za "Nezavisne" Šarović.

Najviše novca, prema odluci Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Šarovića, dobit će općina Rogatica i to 100.000 KM za sanaciju objekata osnovne škole i podršku projektu vodoopskrba MZ Sjenica. Pored Rogatice, novac će dobiti i općine Gacko, Istočni Stari grad, Kozarska Dubica, Lopare, Istočna Ilidža, Prnjavor, Teslić, Sokolac i Vlasenica.

"Općine su nam se obratile za pomoć na projektima uglavnom sanacije posljedica poplava i hitnih intervencija za podršku projektima iz oblasti zdravstva, prosvjete i kulture. Neke od općina već su imale određena sredstva i od nas su tražile samo da djelomično sudjelujemo u njima", rekao je Šarović, dodajući da je za takve odluke dobiveno mišljenje i Ministarstva financija i trezora BiH i Ministarstva civilnih poslova.

U mišljenju Ministarstva financija i trezora BiH na ovu odluku samo je utvrđeno da proračunska rezerva BiH raspolaže sredstvima koja se traže.

Inače, ukupna proračunska rezerva u BiH je nešto malo više od pet milijuna KM, s tim da je već ranije za institucije kulture i sporta izdvojeno oko milijun KM, zatim za plaće radnicima Zemaljskog muzeja 575.000 KM i sad oko milijun KM za katoličke vjerske zajednice i nevladine organizacije i općine u RS. Ranije odluke, odnosno raspodjelu prvih milijun KM, koji je otišao na institucije kulture i sporta, oštro su kritizirale vlasti u RS, tvrdeći da je najveći dio novca otišao u općine gdje je na vlasti Savez za promjene, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close