Mađarska

Novinari i političari moraju na droga-test

Vijesti / Flash | 13. 12. 2014. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas na uvođenje obveznog testiranja na narkotike novinara i političara naglasivši kako upotreba narkotika i "narko mafija" predstavljaju sve veću prijetnju i da će se njegova Vlada boriti protiv toga do kraja mandata 2018. godine.

"Političari, novinari i svi koji obavljaju dužnosti od narodnog povjerenja moraju biti obuhvaćeni testom za narkotike jer je jasno da se na one, koji konzumiraju drogu, ne možete osloniti u borbi protiv narkotika", naglasio je Orban, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, svima mora biti jasno kakav je svačiji stav i da Vlada objavljuje borbu protiv narkotika te da mafija mora biti istisnuta iz Mađarske s najdrakonskijim kaznama i najpreciznijim procedurama vlasti.

Novinari i lideri pokreta za građanska prava izrazili su negodovanje Orbanovim izjavama.

Predsjedavajući Udruženja mađarskih novinara Karoli Tot istaknuo je kako je prerano govoriti o prijedlogu koji podsjeća na mnogo tamnija razdoblja.

"Ukoliko to postane zakon, onda ću reći da se time stvara vrlo tužna situacija u mađarskom životu jer se vraća koncept kolektivne krivice i zlih sjećanja", ističe Tot.

Prema riječima predsjeavajuće Udruženja nezavisnih novinara Zuzane Gjongjosi, prijedlog sugerira da su "medijski radnici neka vrsta izopačenog naroda".

Naglasila je kako je suglasna s idejom koju je iznijela grupa zastupnika opozicije, prema kojoj bi svi zastupnici u parlamentu trebali prođu test na alkohol prije ulaska u prostorije skupštine.

Kopirati
Drag cursor here to close