Nesporazum na granici

Novinari tvrde da ih je policija napala, dok policija tvrdi da su ilegalno ušli u Hrvatsku

Vijesti / Flash | 19. 10. 2015. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska policija danas je na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.

Na granici Srbije i Hrvatske, na ničijoj zemlji kod prijelaza Bapska – Berkasovo, pola sata iza podneva dogodio se incident kada je hrvatska policija napala fotoreportera AFP-a te mu na grub način oduzela njegovu opremu, piše N1.

kako tvrdi Isaković, policajci su u jednom trenutku krenuli “na njega” dok i je on govorio da radi za France Press i da se već legitimirao kod njihovih kolega. No, policajci su, tvrdi Isaković, bili bezobrazni i psovali su.

"Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske", objašnjava on.

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je uslijedio.

Udarci na novinare

Snimatelj Al Jazeere Boško Branković kaže da je zadobio udarac od strane hrvatske policije, kao i da im je oduzeta oprema.

"Bio sam na desetak metara od ograde gdje stoji hrvatska policija koja ne dozvoljava daljni prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osjetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz kojeg su me izgurali na hrvatski teritorij i rekli da sam sada u Hrvatskoj, i uhitili me zbog nelegalnog prelaska granice", objasnio je Branković za Tanjug.

Kako je dodao, nije pokušao raspravljati s njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.  Rekao je da je snimatelj Reutersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da se uspio skloniti, pa ga nisu priveli.

Kako je dodao, fotoreportera iz AP-a su policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotografsku opremu i bacili je na hrvatski teritorij.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je u ponedjeljak ponašanje hrvatske policije prema novinarima.

MUP o incidentu s novinarima: Ilegalno su ušli u Hrvatsku

MUP je na svojoj stranici izvijestio da su se dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu, što je, kako ističu, bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja. Navode i da u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

 "Od početka migracijske krize koju pratimo od 16. rujna, uspostavljen je i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a. Na taj način dogovoren je način izvješćivanja kako s graničnih prijelaza, tako i iz objekta u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata. Novinare se pravovremeno putem web stranice MUP-a, mailing lista i neposrednim kontaktima s djelatnicima odnosa s javnošću obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu", stoji u priopćenju MUP-a.

 Upravo kako se ne bi ometao rad policije i ostalih službi na terenu svaki novinar, ističu, mora poštovati dogovoren način rada na obostranu korist.

 "Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštivanje policijskih uputa i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskim iskaznicama, a prijelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prijelazima s urednom dokumentacijom", navode.

 U ovom trenutku, poručuju iz MUP-a, sve snage na terenu trebaju biti usmjerene ka zbrinjavanju ljudi, stoga sve medijske djelatnike pozivaju na poštivanje dogovorenog načina izvješćivanja kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close