Moon Jae-in

Novoizabrani južnokorejski predsjednik spreman posjetiti Sjevernu Koreju

Vijesti / Flash | 10. 05. 2017. u 07:02 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in, u srijedu je kazao da je spreman posjetiti Sjevernu Koreju pod odgovarajućim uslovima, kako bi razgovarao o agresivnom provođenju nuklearnog programa Pyongyanga, javlja Associated Press.

Moonov popustljiviji stav prema Sjevernoj Koreji mogao bi izazvati tenzije sa Washingtonom, koji se, u pokušaju da utvrdi politiku pod predsjednikom Donaldom Trumpom, koristi raznim metodama, od prijetnji vojnom akcijom do nagovještaja o dijalogu.

Moon, obraćajući se tijekom polaganja zakletve u uredu kao prvi državni čelnik liberal nakon desetljeća, također je rekao da će "iskreno pregovarati" sa Sjedinjenim Američkim Državama, glavnim saveznikom Seula, te Kinom, glavnim trgovačkim partnerom Južne Koreje, o spornom postavljanju naprednog američkog sistema proturaketne odbrane na jugu Južne Koreje. Postavljanje tog sistema je naljutilo Peking, čiji su dužnosnici kazali da snažni radari tog sistema omogućavaju Washingtonu da špijunira kineske vojne operacije.

U govoru u parlamentu nekoliko sati nakon što je proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborim održanim u utorak, Moon je obećao da će se truditi oko mira na Korejskom poluotoku.

"Brzo ću krenuti u rješavanje krize državne sigurnosti. Spreman sam otići gdje god treba radi mira na Korejskom poluotoku - ako treba, odmah ću poletjeti za Washington. Ići ću u Peking i ići ću u Tokio. Ako uvjeti budu odgovarajući, otići ću u Pyongyang - kazao je Moon.

Kopirati
Drag cursor here to close