Ne zaboraviti

Obilježena 32. godišnjica zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanske stijene

Na planini Vlašić na lokalitetu Korićanske stijene danas je obilježena 32. godišnjice strijeljanja 224 logoraša.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2024. u 12:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na planini Vlašić na lokalitetu Korićanske stijene danas je obilježena 32. godišnjice strijeljanja 224 logoraša, najmonstruoznijeg zločina koji je počinjen nad prijedorskim logorašima i jednog od najtežnih i najvećih zločina počinjenih tijekom agresije na BiH.

Organizatori manifestacije bili su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka i Udruženje preživjelih Kotor Varoš.

Ne može biti zaboravljen

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović za Fenu je rekao da su sa obilježavanje godišnjice poslate poruke da zločin neće i ne može biti zaboravljen.

''Uprkos tome što ovdje još uvijek nije izgrađeno spomen obilježje, spomen obilježja žrtavama Korićanskih stijena su već izgrađena i to ne jedno nego više njih, a ti spomenici su knjige i dokumentarni filmovi koji su snimljeni o Korićanskim stijenama gdje su svjedočili preživjeli u tim filmovima'', kazao je Duratović.

Naglasio je da je najveći spomenik 11 sudskih presuda izvršiteljima direktnog zločina te da su to spomenici koji će doći do onih koji trebaju da znaju istinu o Korićanskim stijenama.

''Jer bilo koje statično spomen obilježje koje bi mi izgradili ovdje na Korićanskim stijenama to neće vidjeti ni oni koji žive u Prijedoru ni bilo ko drugi bilo gdje u svijetu. Ovako, mi smo izgradivši ove spomenike, i knjige i filmove i sudske presude, poslali priču o Korićanskim stijenama od Novog Zelanda, preko Sjeverne Amerike, Skandinavije i svako će moći u svakom momentu da sazna i pročita i zna šta se desilo ovdje na Korićanskim stijenama'', poručio je Duratović.

U Haškom tribunalu, tijekom izvođenja brojnih dokaza u jednako brojnim sudskim postupcima, Korićanske stijene su obilježene kao mjesto koje pokazuje svu brutalnost, odnosno primjer masovnih ubojstava sa ciljem etničkog čišćenja teritorija.

11 osoba

Do sada je 11 osoba osuđeno za zločin na Korićanskim stijenama.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom 2004. osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za isti zločin.

Neki od policajaca koji su sudjelovali u masakru priznali su krivicu, i to: Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić. Ivanković je 2009. osuđen na 14, Đurić na osam, a 2010. Četiću je izrečeno 13 godina zatvora.

Osim njih, za zločin na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni: Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević na po 23 godine zatvora, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu i Željko Stojnić na 15 godina zatvora. Oslobađajuće presude izrečene su Petru Čivčiću i Branku Topoli.

Korićanske stijene su mjesto zločina Interventnog voda prijedorske policije nad nesrpskim civilima iz Prijedora i Kotor Varoši.

Kopirati
Drag cursor here to close