pred europskim sudom

Obitelji ubijenih Srebreničana traže procesuiranje zapovjednika UN-a

Vijesti / Flash | 26. 10. 2015. u 16:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelji trojice Bošnjaka ubijenih nakon napuštanja zaštićene zone UN-a 1995. godine, zbog njihove smrti zatražile su od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da procesuira tri bivša zapovjednika UN-a, rekao je njihov odvjetnik, prenosi web portal Euractiv.

Ovaj zahtjev je došao nakon što je u travnju Nizozemski sud donio presudu da zapovjednik nizozemskog bataljona („Dutchbat“) Thom Karremans, njegov izaslanik, Rob Franken, i oficir Berend Oosterveen, neće biti progonjeni.

Liesbeth Zegveld, nizozemska odvjetnica za ljudska prava koja predstavlja ove obitelji, u zapisniku je rekla da prijašnje istraživanje „nije nezavisno“ i da dolazi „pod pritiskom“ Nizozemskog ministarstva obrane, izjavila je AFP-u.

Obitelji žrtava su prvo s nizozemskim zapovjednicima bili u sudu 2010. godine, gdje su rekli da su žrtve tijekom rata, koji je trajao od 1991. do 1995., isključene iz baze vojske i poslane u ruke bosanskih Srba, gdje ih je čekala sigurna smrt.

Zapovjednik srpske vojske Ratko Mladić je sredinom srpnja 1995. u najgorem zločinu od Drugog svjetskog rata , izvršio pokolj gotovo 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Žalbu na tri nizozemska časnika poslala je obitelj Muhameda Nuhanovića, njegovog oca Ibre i Rize Mustafića. Nuhanović, koji je tad imao 27 godina, bio je zaposlen kao prevoditelj u Dutchbatu, a Mustafić je bio električar.

Žrtve su s nizozemskim trupama tražile sigurnost, zajedno s ostalih 5.000 Bošnjaka, od toga većinom žena.

Tužitelji su rekli da su muškarci bili prisiljeni predati se u ruke bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je sada na suđenju za genocid i ratne zločine u Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Kopirati
Drag cursor here to close