Objavljen stari video

Kordić odgovara na pitanje 'je li vrijedilo zatvora' - udruge pozivaju na reakciju Schmidta

Na izjave objavljene u snimci reagirao je reis Kavazović,Uudruga žrtava i svjedoka genocida te Institut za istraživanje genocida.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

N1 BiH objavio je snimku haškog osuđenika Daria Kordića na kojoj daje odgovor na pitanje "je li vrijedilo zatvora i rata".

Kordić se našao s brojnim društvom, raspričao se i u opuštenoj atmosferi opisao kako ga je prijatelj sa sjevera Hrvatske, 'naše, integralne', pitao je li vrijedilo.

Ovo je bio njegov odgovor.

''Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila'', kaže Kordić na snimci, dok ljudi okupljeni oko njega pjevaju pjesmu ‘Vrijedilo je‘ Miroslava Škore.

Snimka iz 2022.godine

Pretpostavlja se da je snimka nastala 5. kolovoza 2022. godine za vrijeme proslave godišnjice akcije ''Oluja'', piše N1.

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti, piše Jutarnji list.

''Da smo iole ozbiljna država...''

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović reagirao je na ovu snimku.

''Dario Kordić rehabilitovan. Sa osmijehom koji ledi krv u žilama, bez imalo pokajanja, sa zadovoljstvom pokazuje da pokolj koju su uradile jedinice pod njegovim zapovjedništvom su za to i pripremane. Sa kakvim zadovoljstvom to govori očito je da bi to i ponovio. Da smo iole ozbiljna država već bi Kordić bio uhapšen. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike'', rekao je Tahirović.

Kavazović: Prokletstvo zločincima

Na snimku je reisul-ulema Husein efendija Kavazović izjavio:

''Pročitao sam sramnu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića, kojeg dočekuju državni dužnosnici kao heroja i kojeg vodaju čak i po vjerskim objektima i skupovima kao uzora budućim generacijama. Zločinci koji se dočekuju u zajednici kao heroji nemaju potrebu pokajati se za svoja nedjela, niti iskreno tražiti oprost žrtava.

Ovako oni govore kada ih se “rehabilitira” na ovaj način. Oni siju sjeme novog zla. Nisam ništa drugo ni očekivao. Neka je rahmet Božiji dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju i onima koji na to pristaju'',  objavljeno je na službenom Facebook profilu reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića.

Poziv Schmidtu da djeluje

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) danas se također oglasio navodeći da "zločinac ostaje zločinac''.

''U svakoj civilizovanoj i pravnoj državi izjave presuđenih ratnih zločinaca koje ponovo pozivaju na izvršenje zločina bile bi odmah krivično sankcionirane. Pozivamo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da odmah djeluje", poručili su iz IGK.

Kopirati
Drag cursor here to close