Nacionalna zastupljenost

Odbijeni amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o korupciji u RS-u

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Vijeća naroda RS-a danas nisu prihvaćeni amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o suzbijanju korupcije, organiziranog kriminala i najtežih oblika gospodarskog kriminala u RS-u.

Bošnjački klub ranije je pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakonski akt.

Amandmanima je traženo da se ispoštuje nacionalna struktura da bi se izbjegli jednonacionalni sastavi u pravosudnim odjelima.

''Mišljenja smo da su ovo bili opravdani amandmani i nadamo se da će na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a biti prihvaćeni'', rekao je potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija.

S druge strane, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović ističe da je Ustav regulirao pitanje nacionalne zastupljenosti i stoga smatra da se ne mora navoditi u zakonu.

Budući da danas nije bilo dogovora, o zakonu će se izjasniti Zajednička komisija, a ako ni tada ne bude suglasnosti konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Zakon predviđa da se u Tužiteljstvu RS-a osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je samostalno u svom radu.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da radi Posebno tužiteljstvo za suzbijanje organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužiteljsvo RS-a, osnovano pri Okružnom tužiteljstvu Banja Luka.

Posebno odjeljenje tužiteljstva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za provođenje istražnih radnji i kazneno gonjenje.

U okviru Posebnog odjeljenja tužiteljstva trebala bi se formirati jedinica za istrage i sigurnost, koju čine načelnik jedinice i tužiteljski istražitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close