Vijeće ministara

Odgođeno izjašnjavanje o bosanskom jeziku

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu raspravljao o Informaciji o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj, ali da je izjašnjavanje o njoj odgođeno, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Odgodili smo izjašnjavanje za izvjesno razdoblje kako bi mogle biti dostavljene primjedbe na informaciju, na pojedine kvalifikacije u njoj", rekao je Mektić novinarima.

Smatra kako je Institucija ombudsmana u BiH obvezna dostaviti svoje mišljenje u vezi s problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istaknuo je, reflektira na djecu.

"U sljedećem razdoblju izjasnit ćemo se o toj informaciji", dodao je Mektić te pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi a ovom informacijom i ovim problemom.

"S obzirom da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba dostaviti svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav", zaključio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH podsjetio je da Vijeće ministara BiH informaciju o jeziku treba dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Bio je zaključak Kolegija Zastupničkog doma da se izradi ovakva informacija i da se dostavi parlamentu na razmatranje", rekao je Mektić.

Vijeće ministara BiH s dnevnog reda prethodne dvije sjednice skinuo je razmatranje Informacije o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close