Dom naroda Parlamenta BiH

Odlučuje se o povećanju naknada braniteljima u FBiH

Danas će se razmatrati set braniteljskih zakona.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2024. u 09:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati set braniteljskih zakona, koji predviđaju da se za 3,25 posto povećaju naknade braniteljima i njihovim obiteljima za period srpanj-prosinac 2024. godine.

Za to je potrebno da izaslanici, nakon što je to učinio Zastupnički dom, odobre predložene izmjene tri zakona, Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, te Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, da bi ovi propisi mogli stupiti na snagu.

Poslovnik o radu

Osim toga, Kolegij Doma naroda predložio je da se po hitnom postupku izaslanici izjašnjavanju o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu ovog doma.

Razmatrat će se u vidu prijedloga novi zakon o zaštiti zraka, koji je izrađen zbog potrebe daljeg usklađivanja sa odredbama europskog zakonodavstva u oblasti zaštite kvaliteta zraka, kao i klimatskih promjena, preciznijeg definiranja nadležnosti, koordiniranosti svih razina, kao i radi definiranja uloge Federacije u aktivnostima na provođenju obveza BiH po osnovu članstva u međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Novina je u odnosu na postojeća rješenja u jasnijem definiranju nadležnosti organa i sektora na polju zaštite kvaliteta zraka, detaljnije definiranje monitoringa kvaliteta zraka na razini FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave.

Strategija razvoja sustava socijalne i dječije zaštite

Izaslanici trebaju glasati o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH. Ovaj zakon proizašao je iz suradnje Federalnog ministarstva prostornog uređenja i USAID-a, koji su aktivno radili na projektu uvođenja e-dozvola u oblasti građenja. Između ostalog, propisano je da se skraćuju rokovi za izdavanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje.

Izaslanici će razmatrati Strategiju razvoja sustav socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH (2024. – 2030. godina), koju je već prihvatio Zastupnički dom, a donosi se kako bi se realizacijom strateških ciljeva djelovalo na smanjenje rizika od siromaštva i smanjivanje stupnja izloženosti posljedicama siromaštva. Ovaj dokument trebao bi se usvojiti po prvi put, koji uključuje deinstitucionalizaciju zbrinjavanja djece i osoba u stanju socijalne potrebe.

Također, izaslanici će se odrediti i prema tome da li prihvataju zaduženja o financiraju projekata Vjetroelektrana Vlašić i Koridor Vc Mostar Sjever - Mostar Jug, kao i o godišnjem planu zaduživanja za 2024. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close