Izvršni odbor SDA

'Odluka o skidanju Kaplana dovodi u pitanje zakonitost izbornog procesa'

Vijesti / Flash | 25. 11. 2016. u 15:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor SDA HNŽ-a sinoć je održao izvanrednu sjednicu povodom posljednje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o skidanju Salmira Kaplana s izborne liste za načelnika općine Stolac, kao i kandidate za Općinsko vijeće, Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića.

''Ovakva sramotna odluka o skidanju jedinog bošnjačkog kandidata za načelnika dovodi u pitanje vjerodostojnost i zakonitost cjelokupnog izbornog procesa koji bi se trebao ponoviti u općini Stolac i unaprijed određuje budućeg načelnika“, navode iz Izvršnog odbora u današnjem priopćenju za javnost.

Najoštrije osuđuju donošenje, kako navode, očigledne političke odluke i žurno zahtjevaju izjašnjavanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o ključnom pitanju – „je li se ovakvom odlukom poništava već određena volja birača iz dijaspore koji su dali glas Kaplanu, kao i hoće li se na osnovu ovakve neodržive odluke poništiti kompletan izborni proces i formirati nove kandidatske liste?“.

„Kontradiktornost odluka koje donosi SIP BIH ogleda se i u činjenici kako je ovo izborno tijelo, pored skidanja s izbornih lista Kaplana, Ljubovića i Mahmutćehajića, smijenilo i razriješilo svih dužnosti predsjednika OIP-a Stolac Ivana Perića i ostale članove ovog tijela. Logički se nameće pitanje, ako je izborni proces do njegovog prekida u Stocu protekao u regularnim uvjetima, zašto je SIP BiH smijenio izborno povjerenstvo u Stocu i zabranio im sudjelovanje u izbornom procesu u naredne četiri godine“, navodi se u priopćenju.

Izvršni odbor SDA HNŽ smatra kako se ovom odlukom SIP-a BiH O „potvrđuje da je u Stocu prije i za vrijeme izbora postojao organizirani sustav dobro planiranih izbornih krađa i prijevara, praćenih brojnim kaznenim dijelima“.

„Zbog direktne povrede Zakona i narušavanja Izbornog Zakona koji za posljedicu može imati i narušavanje Ustavnog poretka BiH, SDA HNŽ će zatražiti od relevantnih institucija u BIH procesuiranje i utvrđivanje kaznene odgovornosti Ivana Perića i njegovih nalogodavaca, kako bi se utvrdio i objelodanio stvarni uzrok prekida izbora u Stocu“, navodi se u priopćenju.

Izvršni odbor SDA HNŽ poziva Apelacijsko vijeće Suda BiH da zaštiti Izborni Zakon i izborni proces od postupaka Središnjeg izbornog povjerenstva.

„Svojom odlukom SIP BiH je, na žalost, pokazao da je politički, a ne upravni organ čiji je osnovni zadatak provedba izbora, a ne njihovo onemogućavanje. Izvršni odbor SDA HNŽ je zabrinut za posljedice donošenja ovakvih odluka i poziva Apelacijsko vijeće Suda BiH da ispravi kardinalne greške SIP-a BiH i poništi njihovu odluku“, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close