MUP HNŽ

Održana rasprava o oružju: U HNŽ-u se primjenjuje zakon star 16 godina

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 13:24 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o streljivu i oružju koji se trenutno primjenjuje u HNŽ-u donesen je prije 16. godina, stoga je u utorak u prostorijama MUP-a HNŽ-a održana javna rasprava o Prednacrtu Zakona o oružju i streljivu u HNŽ-u.

Na javnoj raspravi su sudjelovali predstavnici lovačkih udruženja, predstavnici poduzeća koja se bave nabavkom i distribucijom oružja i streljiva, te djelatnici MUP-a HNŽ-a koji rade na tim poslovima.

Važno je napomenuti da je novi Zakon o oružju i streljivu HNŽ-a koji je bio predmetom javne rasprave u formi prednacrta, usklađen sa standardima Europske unije iz ove oblasti.

 

''Današnja javna rasprava opravdala je očekivanja imajući u vidu da su na njoj istaknuti određeni konstruktivni prijedlozi i sugestije od strane njenih sudionika'', navedeno je u priopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova HNŽ-a, koje zahvaljuje svim sudionicima koji su se odazvali pozivu za sudjelovanje u raspravi.

Podsjetimo, mediji su ranije objavili kako se prednacrtom propisuju uvjeti za nabavljanje, držanje, nošenje, sakupljanje, popravljanje i prepravljanje, oduzimanje oružja i streljiva, promet oružja i streljiva, način postupanja sa oružjem i streljivom, osnivanje i vođenje civilne streljane i evidencije o oružju i streljivu na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije.

Prednacrtom, između ostalog, propisano je da fizička osoba može imati najviše 5 pištolja ili revolvera i 7 komada lovačkog oružja za koje joj se izdaju isprave o oružju, naveo je ranije Večernjak, dok pravna osoba i poduzetnik, izuzev agencije i unutarnje službe za zaštitu ljudi i imovine, mogu posjedovati vatreno oružje čiji broj ovisi o potrebi i broju zaposlenih osoba koje imaju potrebu za korištenjem oružja.

Oružje se, prema prednacrtu, razvrstava u 4 kategorije, A, B, C i D. Oružje iz kategorije A zabranjeno je držati, dok je ono iz kategorije B dopušteno uz odgovarajuću ispravu o oružju.

Tko bez važeće isprave nabavi, drži, nosi ili proda oružje kategorije B, kaznit će se kaznom od 500 do 5000 KM ili kaznom zatvora do 1 godine. Kaznom od 1200 do 1500 KM kaznit će se fizička osoba ako nabavi, drži i nosi oružje kategorije C, zračno oružje i električne paralizatore iz kategorije D bez odgovarajuće isprave. Istom kaznom kaznit će se maloljetna osoba koja nabavi, drži i nosi oružje kategorije D, zračno oružje, električne paralizatore i sprejeve.

Kopirati
Drag cursor here to close