Dogovori

Ofenziva i tajni sastanci radi Mostara

Vijesti / Flash | 20. 07. 2016. u 19:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog činjenice da se ne nazire rješenje za političku krizu u Mostaru, čije bi raspetljavanje konačno dovelo do raspisivanja izbora u ovom gradu, posljednjih su dana, kako "Avaz" saznaje, veleposlanici pojedinih zemalja krenuli u diplomatsku ofanzivu.

Izražen optimizam

Tako su koncem proteklog tjedna, sastanak s liderom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH u Mostaru održali veleposlanici SAD i Velike Britanije Maureen Cormack i Edward Ferguson.

Također, sastanak o Mostaru proteklih su dana održali Čović te predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Iz Sarajeva su, pak, preksinoć na sastanak s rukovodstvom Gradskog odbora SDA u Mostar doputovali visoki dužnosnici SDA Šefik Džaferović i Halid Genjac.

Iz gradskih odbora SDA i SBB-a Mostar jučer je potvrđeno da su intenzivirani napori na pronalasku  kompromisnog rješenja za Mostar te je izražen optimizam da u narednih nekoliko dana bude postignut dogovor. Također, rečeno je da će kompromisno rješenje za Mostar biti na tragu prijedloga SDA i SBB-a s jedne te HDZ-a BiH s druge strane, a u igri je nekoliko varijanti.

Gradsko vijeće

Krajnji cilj je da Mostar napokon dobije Gradsko vijeće, a da se ne inzistira na pronalasku modela unutrašnjeg uređenja Grada, jer bi se time bavili izabrani vijećnici.

Pisanje Avaza na tragu je onoga što je portalu Bljesak.info potvrđeno iz stranačkih izvora. Dogovor oko izbora je sve bliži.

Kopirati
Drag cursor here to close