Berton i Bešlić

OHR spreman pomoći Mostaru, ali se neće petljati u pregovore

Vijesti / Flash | 11. 12. 2015. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar mora ostati jedinstvena i multietnička jedinica lokalne samouprave'', izjavio prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Bruce Berton nakon sastanka s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem te da presuda Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Izborni zakon BiH u vezi s izborima u Mostaru, mora biti što prije provedena.

Berton je naglasio da je OHR spreman pomoći Mostaru, ali da neće nametati nikakva rješenja.

"Mi pozivamo sve strane da nađu rješenje. Naš interes je da bude provedena presuda Ustavnog suda i da Mostar ostane jedinstvena, multietnička i koherentna jedinica lokalne samouprave", naveo je Berton.

Bešlić je rekao da HDZ BiH i SDA intenzivno pregovaraju o rješenju za Mostar te da je ohrabrujuća pozitivna atmosfera između stranaka.

''Isto tako, zadatak rukovodstava stranaka je da se stavovi približavaju, a nakon toga će uslijediti poziv predsjednika dvije stranke, gdje će razgovarati svi sudionici", rekao je Bešlić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Mostaru sastao se i s predstavnicima gradskih odbora HDZ-a BiH, SDA i HDZ-a 1990, s kojima je razgovarao o stanju u Mostaru, te neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima.

Mostar sedam godina nije organizirao lokalne izborne jer izbori 2012. nisu održani zbog neprimjenjivanja odluke Ustavnog suda kojom se nalaže izmjena dijela Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

Apelaciju pred Ustavnim sudom pokrenuli su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH jer su smatrali da, prema izbornim pravilima koja su usklađena sa Statutom grada Mostara, a koji je nametnuo visoki predstavnik, glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru.

Prema pravilima koje je nametnuo OHR kada je formalno ujedinio grad u Gradsko vijeće Mostara, biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvoro Srba i jedan iz reda ostalih, podsjetila je Srna.

HDZ BiH i SDA godinama ne mogu postići dogovor o novom uređenju Mostara i izbornim pravilima.

HDZ BiH insistira da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo "jedan čovjek – jedan glas", dok SDA traži podjelu Mostara na šest općina koje bi bile i izborne jedinice. Mostar već tri godine nema zakonodavnu vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close