Natječaj od 22 milijuna

Opet kasni natječaj za putovnice

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 14:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve nadležne institucije što hitnije se moraju uključiti u priču o nabavci knjižica za putovnice, jer i drugi natječaj, vrijedan preko 22 milijuna KM, koji je raspisan, neće biti završen na vrijeme.

"Čekamo odluku Ureda za razmatranje žalbi, koju je trebalo donijeti 24. prosinca, i od nje ovisi dalji nastavak natječajne procedure. Vrijeme neumitno teče i ako bi se angažirale sve institucije mogao bi se stići rok; ovako, pitanje je", rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Inače, drugi natječaj IDDEEA je raspisala 9. studenog ove godine s rokom za dostavu ponuda do 27. prosinca, međutim jedan od ponuđača se 24. Studenog žalio na dokumentaciju za natječaj i Ureda za razmatranje žalbi (URŽ) je do 24. prosinca trebalo odlučiti po toj žalbi.

Međutim, IDDEEA, a ni žalitelj još nisu dobili nikakvo obavještenje od URŽ iako je rok od mjesec dana u kojem moraju donijeti odluku istekao. Novinari Nezavisnih novina su iz Ureda za razmatranje žalbi pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega kasne s donošenjem odluke po žalbi jednog od ponuđača, ali i pored brojnih poziva i pismeno postavljenih pitanja nisu uspjeli saznati.

'' Sve što nam je rečeno, doduše neslužbeno, je da su članovi Ureda za razmatranje žalbi izvijećali odluku, ali da ona još nije otpremljena, te da ćemo odgovore na postavljena pitanja dobiti nakon što se cijela procedura završi i obavijeste prvo oni koji su se žalili na dokumentaciju za natječaj i naručitelj posla'', pišu Nezavisne novine.

"Mi moramo poštovati zakon. Čekamo odluku URŽ i ovisno od njihove odluke ćemo dalje nastaviti s procedurom. Informirali smo Vijeće ministara BiH o problemima i očekujemo da se oni izjasne", rekao je Nesimi. Ono što je sigurno jeste da bi najgora solucija bilo poništavanje natječaja jer u tom slučaju sasvim sigurno se nova procedura ne bi završila do ožujka, kada i ističe sadašnji ugovor s banjalučkom firmom 'Muehlbauer' o nabavci knjižica za putovnice. U tom slučaju, IDDEEA bi ostala bez knjižica i bilo bi blokirano izdavanje putovnica.

Inače, ova firma na prvom ovogodišnjem natječaju koji je raspisala IDDEEA dobila je trogodišnji posao, ali je nakon žalbe francuske kompanije "Gemalto" Komisija za razmatranje žalbi poništila tu nabavku, a nekoliko dana nakon toga raspisan je i novi natječaj, koji sigurno neće biti završen na vrijeme, jer je rok istekao jučer, a u IDDEEA još čekaju odluku Ureda za razmatranje žalbi po žalbi na dokumentaciju za natječaj. I na ovom natječaju najveća borba se vodi između

"Muehlbauera" i "Gemalta" i tko god da pobijedi na natječaju, gubitnik će se sigurno žaliti, što će dodatno produžiti čitavu proceduru.

Prema neslužbenim informacijama, već sutra bi na sjednici Vijeća ministara BiH moglo biti riječi o nabavci knjižica za putovnice, posebno zbog toga što je na dnevnom redu i informacija Radne grupe za analizu mogućih štetnih posljedica odredaba ugovora o isporuci i uspostavi  sustava za djelomičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme za personalizaciju kartica i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica i kompletan sistem za personalizaciju elektronskih osobnih karata i održavanje sustava na razdoblje od deset godina.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovaj ugovor, o kojem Tužiteljstvo BiH provodi istragu, vrijedan gotovo 105 milijuna KM, IDDEEA još ranije zaključila upravo s firmom "Muehlbauer" iz Banja Luke, koja je na prvom natječaju izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

Kopirati
Drag cursor here to close