propalo

Opozicija nije htjela sjesti za stol s Dodikom

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 12:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas najavljeni sastanak svih političkih predstavnika u RS-a kod entitetskog predsjednika Milorada Dodika nije održan, jer mu se nisu odazvali predstavnici Saveza za promjene. Na sastanku je trebalo da se dogovore o realizaciji stava iz zajedničke izjave da će se izaći na referendum o 9. siječnju kao Danu Republike, a koji je osporio Ustavni sud BiH.

Dodik je u izjavi novinarima, nakon što predstavnici Saveza za promjene nisu došli, jer ih je, kako su naveli, vrijeđao sinoć u emisiji na RTRS-u, rekao da to nije točno. Najavio je da će ponovo zakazati sastanak već sljedećeg tjedna, jer se radi o važnom pitanju za RS, odgovoru na odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a.

Ovaj tjedan ističe rok od 120 dana koji su 29. studenog prošle godine dali srpski predstavnici vlasti Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Kako se to još nije dogodilo, neophodno je, kaže, utvrditi dalje političke korake. Dodik je optužio bošnjačke predstavnike da su odgovorni jer nije usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH.

Još prije nekoliko dana je, kaže, bilo vidljivo da određene stranke nisu najavile da će na sastanak doći njihovi lideri, ali ističe da niko nema pravo da na bilo koji način ignorira ovu temu.

''Uvjeren sam da ćemo na narednom sastanku postići dogovor, a pozvat ću svakog lidera stranaka u RS-u pojedinačno na razgovore'', dodao je entitetski predsjednik.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. studenog prošle godine da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. siječnja kao Danu RS-a neustavan, te da Narodna skupština Republike Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti sa Ustavom BiH.

Predstavnici Saveza za promjene odustali su od odlaska koji je za danas najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik o odluci Ustavnog suda BiH, a nakon Dodikovih, kako su rekli, izljeva mržnje i najprimitivnih uvreda na predstavnike ovog saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close