Odbijenica

Optuženi Mladićev pomoćnik želi van, haaški sud ga ne pušta

Vijesti / Flash | 29. 07. 2017. u 00:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sud u Haagu odbio je zahtjev generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoja Miletića da ga prijevremeno oslobodi služenja 18-godišnje kazne zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

Predsjednik Suda Theodor Meron je odbijanje generalovog zahtjeva obrazložio činjenicom da će Miletić tek sredinom svibnja iduće godine odslužiti dvije trećine kazne, što je glavni uvjet za prijevremeno oslobađanje.

Vlasti Finske, u kojoj Miletić služi kaznu, prethodno su obavijestile Haški sud da je on već izdržao dvije trećine kazne. Prema pravilima Tribunala, međutim, Miletiću se u izdržanu kaznu ne uračunavaju 444 dana koje je proveo na privremenoj slobodi.

U prilog odbijanju Miletićevog zahtjeva, sudac Meron je naveo i težinu zločina za koje ga je Haški tribunal osudio. Miletića, koji je bio pomoćnik zapovjednika VRS-a Ratka Mladića, Haški tribunal je proglasio krivim za ubojstva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine.

Prvostupanjskom presudom je u lipnju 2010. bio osuđen na 19 godina zatvora, a Apelaciono vijeće je djelomično usvojilo žalbu i Miletiću smanjilo kaznu na 18 godina zatvora, navodi BIRN. Miletić se u veljači 2005. dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Kopirati
Drag cursor here to close