Lego Fan

Orešković u listu Bild branio njemačku politiku otvorenih vrata

Vijesti / Flash | 03. 03. 2016. u 12:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u razgovoru za tiražni njemački dnevnik Bild od četvrtka branio je njemačku politiku otvorenih granica za izbjeglice, a složenu situaciju u Europskoj uniji usporedio je sa slaganjem Lego kockica.

"Otvorene granice su ispravni princip za Europu. Trajno zatvaranje granica bi Europskoj uniji nanijelo veliku štetu, ne samo gospodarsku", rekao je Tihomir Orešković u intervjuu dnevniku Bild kojeg je dao prilikom svog posjeta Njemačkoj u utorak a koji je objavljen u tiskanom izdanju od četvrtka.

On je pohvalio način na koji je Angela Merkel reagirala na početku izbjegličke krize ali je istodobno zaključio kako protok izbjeglica mora biti smanjen.

"Njemačka i kancelarka Merkel su u krizi prošlog ljeta na humani način pokazali svoje kvalitete vođenja za što je osobno gajim mnogo poštovanja. No zbog toga što rijeka izbjeglica ne prestaje su u Njemačkoj i drugdje ljudi postali skeptični. EU mora pronaći rješenje, zajedno s Turskom i Grčkom", rekao je hrvatski premijer.

On je ukazao na to kako zbog koordinacije Hrvatske s ostalim zemljama uzduž tzv. balkanske rute u Njemačku dnevno više ne pristiže 3.000 nego "manje od 500" izbjeglica.

"Od toga je profitirala i Njemačka", rekao je Orešković koji je rekao kako smatra da sustav raspodjele izbjeglica po zemljama članicama EU-a po unaprijed određenim kvotama, za što se zalaže Njemačka, ne bi bio dobro rješenje.

"Hrvatska nije ciljna zemlja za izbjeglice. No mi podržavamo sustav preraspodjele ali čvrste kvote sa sobom donose problem da vi ne možete zadržati izbjeglice u jednoj zemlji ako oni u toj zemlji ne žele ostati", rekao je Orešković, zaključujući kako Njemačka po tom pitanju nije usamljena ali da ima i drugih mišljenja unutar Europske unije.

Na pitanje novinara kako on, "kao deklarirani 'Lego fan'" gleda na budućnost Europske unije, hoće li čelnicima poći za rukom složiti "svemirski brod od 1.000 dijelova" ili će na kraju "kockice porazbacati po sobi", Orešković je odgovorio kako je najvažnije znati koji je cilj rješenja trenutne EU krize, prenosi Hina.

"Moja dva sina su me naučila kako sačuvati živce kod slaganja Lego kockica. No šalu na stranu: najvažnije je, ne samo kod slaganja kockica, da znate što želite sagraditi. Ako nam pođe za rukom imati na umu veličinu i važnost Europe, tada ćemo se složiti i oko toga kako da različite dijelove složimo u jednu cjelinu", zaključio je hrvatski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close