Ponosni

OSBiH u 2014 godini primili 360 vojnika, od toga 30 žena

Vijesti / Flash | 29. 12. 2014. u 16:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane (MO) i Oružane snage BiH (OSBiH) su se i u 2014. godini pokazale kao stabilizirajući faktor u BiH i predvodnik puta k NATO-u, ocijenio je ministar obrane BiH Zekerijah Osmić u razgovoru za Agenciju Fena, sumirajući temeljna postignuća obrambenih struktura.

''Obrambene strukture BiH imaju puno razloga biti ponosne na ono što su postigle u 2014. godini. Nivo osposobljenosti OSBiH je svakim danom sve bolji. Dostignuti nivo interoperabilnosti s NATO- snagama otvara nove mogućnosti suradnje s našim partnerima, kako članicama Partnerstva za mir, tako i NATO-članicama'', kaže Osmić.

Podcrtava da su u 2014. godini ostvareni značajni rezultati u oblasti civilno-vojne suradnje, ocijenivši impresivnim angažman obrambenih struktura BiH za vrijeme poplava i nakon njih.

''OSBiH su dobile brojne pohvale od građana ove zemlje, medija i predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, kao i međunarodnih organizacija za izuzetno hrabri, odlučni i požrtvovani angažman u pružanju pomoći za vrijeme i nakon poplava u BiH'', podsjeća ministar Osmić.

Precizira da su operacije započete kao spasilačke misije u svibnju, u kojima su OSBiH spasile više od 6.000 civila, te da su nastavljene putem aktivnosti pomoći stanovništvu na uklanjanju posljedica katastrofe koja je pogodila BiH.

''Angažman OSBiH u pomoći stanovništvu je intenziviran od kolovoza, angažiranjem pripadnika OSBiH na sanaciji putnih komunikacija, klizišta, regulaciji riječnih tokova, postavljanju pontonskih mostova i dostavi humanitarne pomoći u skladu sa zakonskim nadležnostima'', navodi Osmić.

Kada se radi o aktivnostima na planu rješavanja viškova naoružanja, ministar obrane BiH ističe da je formiranjem Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES) u srpnju 2013. godine, a čija je svrha efikasnije, brže i transparentnije djelovanje na tom planu, učinjen veliki napredak u toj oblasti.

''Implementacijom projekta EXPLODE, koji su pokrenuli MO i OSBiH u suradnji s Europskom unijom (EU), Misijom OSCE-a u BiH i UNDP-om u 2014. godini uništeno je oko 1.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES), čime je ukupna količina smanjena na 16.000 tona MiMES-a, dok još imamo i 40.000 komada naoružanja'', konstatira Osmić.

Istovremeno, naglašava da je planirano da se "viškovi" riješe do 2020. godine, navodeći "da se implementacijom projekta SECUP kontinuirano poboljšavaju uvjeti skladištenja MiMES-a, a samim time i stepen sigurnosti, što i jeste primarni cilj".

''Stopostotni proces popisa naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, pri čemu se u isto vrijeme vrši razvrstavanje niskorizične i visokorizične, dao je i prve rezultate'', navodi ministar Osmić.

Na upit u vezi s pomlađivanjem, odnosno kadrovskim obnavljanjem sastava OSBiH, Osmić podsjeća da je u 2014. godini počela realizacija projekta odabira i prijema oficira iz građanstva u sklopu kojeg su 17. prosinca OSBiH dobile prvu generaciju od 29 mladih časnika iz građanstva u činu potporučnika koji su u međuvremenu potpisali prve profesionalne ugovore.

''Isto tako, ukupni proces pomlađivanja OSBiH je nastavljen. Mi smo u 2014. godini primili 360 mladih vojnika, od kojih 30 žena, tako da smo kroz 15 dosadašnjih klasa u OSBiH primili više od 4.000 mladih vojnika'', pojašnjava on.

U osvrtu na sudjelovanje u mirovnim misijama, ministar Osmić, navodi da je u NATO-misiji ISAF u Afganistanu sudjelovala pješadijska jedinica od 45 pripadnika, a da se trenutno na sjeveru te zemlje nalazi osam stožernih časnika.

''Sudjelujemo u UN mirovnim misijama: MONUSCO u Kongu s pet pripadnika i dva pripadnika u misiji MINUSMA u Maliju. Sudjelovanjem u misijama pripadnici OSBiH najbolji su promotori BiH'', dodao je on.

Osmić, nadalje, navodi da je Ministarstvo obrane BiH prva državna institucija koja je otpočela implementaciju projekta 'Nulta tolerancija na korupciju' (2.12.2013.) čiji je cilj prevencija i smanjenje pojave korupcije kroz usvajanje najviših standarda u ovoj oblasti.

''Jako sam zadovoljan rezultatima implementacije ovog projekta u ovoj godini, svi oblici nepoštivanja propisa i procedura u MO i OSBiH smanjeni su u znatnoj mjeri'', naglašava.

Ministar Osmić, usto, ističe da su u vrhu prioriteta za 2015. godinu - rješavanje "viškova" pokretne i nepokretne imovine, ispunjavanje međunarodnih obaveza, bilateralna, regionalna i šira međunarodna suradnja, realizacija plana deminiranja i sudjelovanje u operaciji 'Odlučna podrška' u Afganistanu, u misijama u Kongu, Maliju, te obuka, prijem mladih vojnika i oficira, kao i pomoć stanovništvu...

''Očekujemo i rješavanje pitanja perspektivne nepokretne vojne imovine, što bi otvorilo mogućnost da BiH sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u'', izričit je ministar obrane BiH.

Usto, ističe da je dostizanje NATO-standarda prioritetni cilj, navodeći da u razvoju samostalnih i samoodrživih kapaciteta obuke komandi i jedinica OSBiH pomoć pružaju NATO- stožer u Sarajevu, kao i Komanda EUFOR-a, te da će se ta suradnja nastaviti i u 2015. godini.

''Trenutna geopolitička situacija u regiji zapadnog Balkana je pozitivna u pogledu mogućnosti daljeg proširenja NATO-a i EU na ovo područje i mi smo kao Ministarstvo obrane BiH spremni da u tome damo svoj doprinos u godinama koje dolaze'', poručio je ministar obrane BiH Zekerijah Osmić u razgovoru za Agenciju Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close