I građani žele pomoći

Osigurani kreveti u sportskoj dvorani u Jablanici i građani nude pomoć

U sportskoj dvorani u Jablanici osigurano je 80 kreveta, rekao je Juka, iako je kaže većina osoba smještena kod članova obitelji, no dvorana je stavljena u pripravnost za osobe koje nemaju gdje.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2024. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 19 sati prema službenim informacijama informacije su nepromijenjene broj poginulih na području Donje Jablanice i Konjica je 16, rekao je  Darko Juka šefa odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

U sportskoj dvorani u Jablanici osigurano je 80 kreveta, rekao je Juka, iako je kaže većina osoba smještena kod članova obitelji, no dvorana je stavljena u pripravnost za osobe koje nemaju gdje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić tijekom dana je rekao kako prihvatni centar Salakovac kod Mostara raspolaže sa 120 kreveta raspoređenih po paviljonima, te je istaknuo da su uvjeti za boravak su dobri.

Mnogobrojni stanovnici žele pomoći mještanima poplavljenih područja. Fotograf Dženad Džino oglasio se na društvenim mrežama o stanju u Jablanici.

''Dragi ljudi, moja porodica i ja smo dobro. Ne mogu vam odgovoriti svima, ali ovdje je ludnica od sinoć. Odsječeni smo od svijeta. U Jablanici je kaos. Po informacijama koje imam, ima svega, mrtvih, nestalih…'', napisao je jutros na Facebooku. Zatim je objavio fotografiju kako danas izgleda Jablanica, a u komentarima mu se javio dobar čovjek iz Mostara koji je ponudio smještaj onima koji su pogođeni poplavama.

''Drug moj, prazan mi je stan u Mostaru. Molim te da odabereš obitelj s djecom kojima je bar sada za prvu pomoć smještaj nužan, a nemaju nikoga. Znam da je sada teško, аli prioritet su djeca, možda i da se djeca smjeste. Kontaktiraj Mostar, hotel Ero zjapi prazan. Pozivam sve Mostarce da zaborave stanove i stan na dan, da smjeste ljude. Pokažite solidarnost. Sad budite ljudi'', napisao je Mostarac.

I Milan Pavlović, bh. glumac odlučio je ponuditi smještaj unesrećenima u poplavama koje su danas zadesile Bosnu i Hercegovinu.

''Ako nekom treba smještaj iz Jablanice ili okoline, ima kod mene mjesta za dvoje… Naravno, bez bilo kakve naknade… Nemojte da vas je stid… Javite se u inbox…'', napisao je na svom službenom Facebook profilu.

Podsjetimo, poplave su pogodile Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Fojnicu i Kreševo. 

Stožer za civilnu zaštitu HNŽ zahvaljuje svima koji nude bilo koji oblik pomoći te apelira da to čine isključivo preko njihovih timova. ''Snažno apeliramo na punu koordinaciju isključivo preko Stožera, odnosno da nitko ne ide prema pogođenim područjima samoinicijativno, kako ne bi došlo do dodatnog usložnjavana situacije i dodatne ugroze ljudskih života'', naveli su. 

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, dio je snaga za zaštitu i spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine, stavio je na raspolaganje sve raspoložive resurse, a u cilju zaštite života i zdravlja stanovništva ugroženih zajednica – Jablanica, Konjic Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

Crveni križ aktivirao je i brh za pomoć, a pozivom na humanitarni broj 17023 ili uplatom na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close