Vinko Pandurević

Osuđenik za ratne zločine u Srebrenici pušten na slobodu

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 16:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haaški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Vinka Pandurevića, nekadašnjeg časnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

Predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu s obzirom da je odslužio više od dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći više od devet i po godina u pritvoru tijekom trajanja suđenja.

''Iako su zločini na koje je Pandurević osuđen iznimno teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine osude i da je tijekom suđenja pokazao određene znake rehabilitacije, govore u korist njegovog puštanja na slobodu'', navodi Meron u odluci.

Pandurević, koji je u ljeto 1995. bio zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a, u siječnju ove godine osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstava, istrebljenja i progona muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U veljači ove godine je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, istaknuvši da je odslužio “preko 75 posto presude”, te da je svoju rehabilitaciju dokazao 2013., kada je osudio počinjene zločine i ispričao se žrtvama i njihovim obiteljima, prenosi Birn Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close