put u europu

Otkad su ukinute vize, bh. građani manje putuju

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 14:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni podaci kažu kako su državljani BiH tijekom devet mjeseci ove godine prešli 12.372.030 puta.

Prema informacijama koje su "Nezavisnim" dostavljene iz Granične policije (GP BiH) BiH od siječnja do rujna ove godine BiH je imala oko sedam milijuna udarenih pečata u putovnicama manje nego u istom razdoblju 2010. godine.

Brojke:

- 19.590.521 put bh. građani su prešli granicu za devet mjeseci 2010.
- 12.372.030 prelazaka granice od siječnja do rujna 2015.
- 2.632.220 bh. građana ima biometrijske putovnice

"Prema evidencijama Granične policije BiH, tijekom devet mjeseci 2010. godine na svim međunarodnim graničnim prijelazima registriran je 19.590.521 prelazak državne granice državljana BiH, što se odnosi na ulaz i izlaz", navela je Sanela Dujković, portparol GP BiH.

U ovu statistiku ulaze i cifre kada je riječ o odlascima u države poput Srbije ili Crne Gore, ali na tom polju, sigurno, nije bilo većih promjena u odnosu na 2010. godinu.

Troškovi putovanja veliki

Upravo od te 2010. godine, počevši od 15. prosinca, državljani BiH bez viza mogu putovati u države EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, s tim što je, da bi im rampe bile podignute, potrebno da imaju biometrijsku putovnicu, a taj uvjet sada ispunjava 2.632.220 bh. građana.

''Troškovi putovanja su vjerojatno razlog smanjenog putovanja prema Europi, a putovanja su se uglavnom svela na posjećivanje rodbine u inozemstvu'', komentira Selvin Dudaković, član Nadzornog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH

Ipak, mnogi iz BiH su se snašli i imaju način da sebi trajno osiguraju boravak u nekoj od bogatijih zemalja.

Očekivalo se, pišu Nezavisne, da će bar mladi masovno koristiti ovu beneficiju, u smislu da na neko vrijeme odu i vrate se u domovinu, ali se ni to nije dogodilo.

Mladi nezainteresirani

Iskustva omladinskih organizacija ukazuju na razne razloge zbog kojih mladi ne putuju, kao što su nedostatak financija, strah od nepoznatog, zabrana roditelja ili nezainteresiranost i neinformiranost.

"Svi navedeni razlozi imaju svoj utjecaj na to što mladi malo putuju, ali čini se da je glavni razlog neinformiranost i nezainteresiranost mladih", naglašava Saša Jovljević, projekt koordinator u Omladinskoj informativnoj agenciji BiH.

U europskim državama trenutno se nalazi oko 4.000 lažnih azilanata iz BiH, što nije veliki broj, pogotovo ako se usporedi s državama iz naše regije, pišu "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close