Mišljenje Venecijanske komisije

''Pao je princip izbora sudaca po etničkoj pripadnosti''

''Mi smo dokazali da je izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH bio neustavan i da nije bio u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma PFBiH'', kazao je Mahir Mešalić iz DF-a.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2024. u 12:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) Mahir Mešalić priopćio je danas da je Klub te političke stranke dobio mišljenje Venecijanske komisije prema kojem se, kako je kazao, za suca Ustavnog suda BiH trebaju birati stručni, kompetentni ljudi s iskustvom u pravosuđu i da se ne bira po etničkom principu.

Neustavan izbor

''Mi smo tako dokazali da je izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH bio neustavan i da nije bio u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ostaju nam još neki od pravnih lijekova. Dakle, pao je princip izbora sudaca po etničkoj pripadnosti i to je posebna pobjeda ideje građanske države u BiH'' - kazao je Mešalić na konferenciji za medije.

Pojašnjava da je mišljenje Venecijanske komisije, stručnog tijela Vijeća Europe za ustavna i pravna pitanja, zatražio Željko Komšič kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi načina na koji se biraju suce Ustavnog suda BiH.

Obvezujuće mišljenje

''Venecijanska komisija je vrhovni pravni autoritet, kod donošenja mišljenja. Njihovo mišljenje je obvezujuće u većini zemalja EU, a mi smo na tragu europskih vrijednosti i principa. Zato je predsjednik DF-a i član bh. Predsjedništva Željko Komšić i zatražio mišljenje. Mi smo tim mišljenjem zadovoljni. Time treba da budu zadovoljni svi oni, koji vole ovu zemlju'' - naglasio je.

Dodaje da će stav, u vezi mišljenja Venecijanske komisije, iznijeti danas na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Zastupnica Alma Kratina je naglasila kako je to mišljenje Venecijanske komisije 'vjetar u leđa građanske Bosne i Hercegovine'.

''Naše zalaganje nije utopija, dobivamo potvrdu za to. Za nas je ovo dodatna snaga i motivacija, još jedna potvrda da smo na ispravnom putu države koja suštinski treba biti članica europske obitelji'' - kazala je Kratina.

Kopirati
Drag cursor here to close